Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У Києві влаштували флешмоб на підтримку Олега Сенцова

У Києві влаштували флешмоб на підтримку Олега Сенцова
140705 ПЕРЕГЛЯДІВ

З нагоди 5-річчя ув’язнення українського режисера Олега Сенцова у столиці влаштували цікавий флешмоб. Його девіз – «Саджайте квіти, а не людей» започаткувала відома актриса Римма Зюбіна. Підтримали ідею кілька десятків людей, висадивши 800 квітів у Хрещатому парку.

10 травня виповнилося 5 років з моменту ув’язнення режисера Олега Сенцова російською владою. Щоб привернути увагу до цієї дати, актриса Римма Зюбіна запропонувала киянам висадити квіти як символ поваги і небайдужості до долі політв’язнів. Актриса запропонувала цікавий слоган для нового флешмобу – «Саджайте квіти, а не людей», і запропонувала висадити канни. Вибір квітів не випадковий: їхня назва має бути символічною для режисера. Римма Зюбіна вірить, що Сенцов невдовзі займе своє заслужене місце на знімальному майданчику та отримає визнання у Каннах.

Місцем для висадження рослин обрали столичний Хрещатий парк. Там завдяки активістам з’явилося 800 нових квітів. Висаджені рослини підписали прізвищами політичних в’язнів, які перебувають у російських тюрмах. До флешмобу долучилися відомі українці – співак Андрій Хливнюк, науковець Ігор Козловський та інші.

10 травня 2014 року Олег Сенцов за сфабрикованим звинуваченням опинився під арештом, ініційованим російською владою. З того часу, незважаючи на вимоги України та міжнародних правозахисних організацій повернути режисера на батьківщину, домогтися звільнення не вдалося. Протягом цього часу Сенцов домагався звільнення українських політв’язнів, для чого влаштовував тривале голодування – протягом 2018 року режисер і активіст голодував протягом 145 днів. Як відомо, у Росії Сенцов отримав серйозний вирок – 20 років ув’язнення. Наразі він перебуває у колонії у Заполяр’ї.  

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео