Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Чи залишаться пільги учасникам бойових дій?

Чи залишаться пільги учасникам бойових дій?
230858 ПЕРЕГЛЯДІВ

Питання, що сколихнуло громадськість після заяви голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галини Третьякової. У своєму інтерв’ю виданню Армія Інформ Галина Третьякова заявила, що держава має переглянути пільги та соціальні виплати військовослужбовцям, особливо контрактним найманцям. 

“Коштів не багато в країні й ми маємо ранжувати пільговиків. Зрозумійте, ми не захистимо всіх. Людина свідомо йде на військову службу не для того, наприклад, щоб отримати житло. Захищати слід тільки тих, хто щось втратив на війні”, — заявила депутатка на питання щодо подальшої долі виплат для військовослужбовців. 

Наразі, тим хто має статус учасника бойових дій надають такі пільги, як безкоштовне зубопротезування та медикаменти, виписані за рецептом лікаря, щорічний медичний огляд, санаторне лікування, безоплатний проїзд усіма видами громадського транспорту, 75% знижки за користування житлом та на сплату комунальних послуг, тощо. Які саме приберуть з цих пільг невідомо, однак депутатка заявила, що необхідно переглянути соціальну політику і особливо, кому саме надаються пільги. В першу чергу це стосується тих, хто проходить військову службу за контрактом. 

”Воїн начебто рятував країну, захищав тут нас усіх, давав нам можливість працювати мирно і спокійно, будувати своє життя, він пожертвував чимось і йому нічим не віддячиться? Звісно це підірве бойовий дух”, — каже ветеран АТО Олександр Писаревський.

Правозахисниця ж розповідає, реальних привілей у ветеранів війни не так вже і багато. 

“Єдині пільги, які досі працюють, це те, що можна монетизувати, це, наприклад, 70% знижки за користування житлом, і комунальні платежі. А от саме, що може покращити життя і добробут людини, яка повернулася з фронту, це не передбачено”, розповідає представниця правозахисної групи “СІЧ” Наталія Кожина.

Йдеться про забезпечення житлом, довготривалий медичний супровід ветерана та його психологічну реабілітацію, пояснює Наталія.

Загасити пожежу невдоволення висловлюванням депутатки спробував міністр оборони Андрій Загороднюк. Він запевнив, пільги військовим залишатимуться й надалі. От тільки бажаного заспокійливого ефекту домогтися йому не вдалося. Ветерани та активісти вимагають зробити пільги не паперовими, а реальними, а допомогу ветеранам комплексною.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео