Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Президент Угорщини звернувся до Зеленського через забруднення Тиси

Президент Угорщини звернувся до Зеленського через забруднення Тиси
4031 ПЕРЕГЛЯДІВ

Річка Тиса бере початок у верхів’ї українських Карпат та тече до сусідніх Румунії та Угорщини. Щороку після повені на Закарпатті тисячі тонн пластику, скла та інших відходів річка несе до Євросоюзу.

Це стає причиною міжнародних сміттєвих скандалів. Не виняток і цей рік. Після повені на Закарпатті угорський президент вчергове адресував лідерам двох країн – України і Румунії – ноти протесту.
Президент Угорщини Янош Адер звернувся до Володимира Зеленського і закликав вирішити ситуацію із забрудненням Тиси, оскільки її води несуть купи сміття до Угорщини, з яким угорська влада вже не може впоратися.

"Розчаровує, що забруднення Тиси відходами не було зменшено, і що воно несе тривалу загрозу крихкій екосистемі річки", - заяв Адер у листі Зеленському.
Як зазначає угорський президент, основна причина забруднення полягає в тому, що населення скидає свої відходи в заплави річок. Він нагадав Зеленському, що вже привертав увагу до цієї проблеми в минулому році.

"Наші машини вже не в змозі впоратися з купами сміття, які надходять у нестримній кількості", - додав Адер.

Ситуацію зі сміттям в Україні він назвав критичною та “не гідною європейських стандартів”.

Тиса, одна з найголовніших річок у Східній Європі, протікає через Угорщину і Сербію, де впадає в Дунай.

Завдяки міжнародному тиску депутати Верховної Ради нарешті ухвалили закон про управління відходами у першому читанні. Згідно проекту закону має запрацювати принцип - "забруднювач" платить. Тобто виробники пластикових пляшок, батарейок, скла будуть нести відповідальність за утилізацію свого виробу. Крім того в законі мають прописати шляхи залучення інвестиційдля будівництва сміттєпереробних заводів.

Повідомляє zk.znaj.ua

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео