Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

2000 заяв в поліцію щодо зникнення безвісти дітей в 2021 році: причини, наслідки та застереження

2000 заяв в поліцію щодо зникнення безвісти дітей в 2021 році: причини, наслідки та застереження
11283 ПЕРЕГЛЯДІВ

Близько мільйона зниклих дітей в Україні, понад 2000 заяв в поліцію. Такі дані вже від початку 2021 року. 158 дітей по всій Україні ще досі вважаються зниклими безвісти. За слова поліцейських, найкраще відшукати дитину протягом перших трьох годин зникнення.
За визначенням громадської організації "Служби розшуку дітей" зникла дитина — це особа до 18 років, місцеперебування якої не відоме батькам, опікунам, друзям. На офіційній сторінці ВГО "Магнолія" відомо про пошуки 30 дітей по всій території України. Останнє повідомлення до "Служби розшуку дітей" інформує, що 9 березня 2021 року в Київській області зник 16-річний Віталій Келлі Джошуа. 3 березня хлопець вийшов з дому й не повернувся. Де він знаходиться наразі — невідомо. Поліція стверджує, що ймовірно хлопець подорожує автостопом. І таких невтішних історій чимало. Рідні роками не знають, куди поділися їхні діти.
Причин зникнення дітей безвісти може бути вдосталь, наголошують в Національній поліції. Діти підліткового віку емоційні, уразливі, часто хочуть діяти, як дорослі. Однак, вони не усвідомлюють наслідків своїх дій. Негативний вплив зі сторони однолітків, медіа, соціальних мереж — чи не найпоширеніші фактори, коли діти покидають домівки, не оцінивши об'єктивно власні потреби й можливості. Також психологи додають, що причиною зникнення дітей можуть бути складні стосунки дітей з батьками, учнів з вчителями. Діти прагнуть показати дорослим свою незалежність, довести свою самостійність. Однак, це призводить до негативних аспектів. Крім того, варто вказати, що зникнення дітей може відбуватися і поза їх волею. Діти часто піддаються сексуальному насиллю, сексуальній експлуатації, про яку не повідомляють дорослим. Тож, в Офісі омбудсмена, повідомляють, що за життя та здоров'я дитини несуть відповідальність насамперед батьки. Відносини між ними мають бути дружніми, відвертими. Потрібно навчитися спілкуватися з дітьми й не уникати їх проблем, намагаючись при цьому зрозуміти вчинки дитини.
Якщо ж у вас зникла дитина, телефонуйте 102. Не намагайтесь шукати дитину самотужки, ви втрачаєте час. Статистика свідчить — дітей легше розшукати в перші години зникнення. Поліція, силові угрупування надалі розпочнуть завзято шукати вашу дитину. Насамперед вони дізнаються всю можливу інформацію про дитину: вік, звички, захоплення, вподобання, місце відпочинку, а також найближче оточення. Потім дослідять школи, гуртки, які відвідувала дитина. Також долучать камери спостереження, гелікоптери, квадрокоптери, людей з надзвичайних ситуацій, кінологів з собаками.
Місцеві, родичі, друзі теж можуть допомогти в пошуках. Дієвими залишаються оголошення, які розклеюють в найближчих місцях. Також інформують громадськість про зникнення в соціальних мережах. А вже там волонтери моніторять всі коментарі та дані щодо пошуків дитини. Чим більша інформованість населення про зникнення дитини, тим більша ймовірність знайти цю дитину.
Оператори "Служби розшуку дітей" цілодобово приймають дзвінки від батьків/опікунів щодо зниклих безвісти дітей. Кваліфіковані психологи, соцпрацівники надають необхідну допомогу. До того ж вони створюють інформаційні матеріали, які надалі на благодійних засадах розміщуються в ЗМІ. На сьогодні в України існує 36 телевізійних каналів, 7 періодичних видань, 5 агенцій реклами з метою пошуки дітей.
Всю інформацію про зниклу дитину ви можете повідомити, зателефонувавши на гарячу лінію ВГО "Магнолія" 116 000.
В поліції наголошують, батьки час від часу мають обговорювати з дитиною теми що робити, якщо вона загубиться, як діяти з незнайомцями. Й частіше повторювати їм, як сильно ви їх любите.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео