Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

В Україні приватна медицина стане дорожчою

В Україні приватна медицина стане дорожчою
54325 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Медичні послуги, в яких більшу частину собівартості становить робота (консультації, діагностика, оперативні втручання) ростуть в ціні з певною затримкою. Тому навіть у разі стабільності курсу гривні в майбутньому, ми можемо очікувати продовження тенденції подорожчання медичних послуг, стверджують експерти.

     Зростання цінників підтверджують і в самих медустановах.

     Але при цьому зниження попиту не відбувається. Навпаки, він тільки зростає - приблизно 5-10% на рік.

     При цьому, клієнти приватних установ, замовляючи певний послуги за свої "кровні", очікують підвищеної уваги до своєї персони. А якщо не отримують бажаного, починають активно скаржитися.

     Причини невдоволення можуть бути найрізноманітніші: починаючи від умов запису на прийом, незручною парковки і чергами і закінчуючи неправильним діагнозом або лікуванням. Лікарі нарікають на примхливість пацієнтів. Але, варто зазначити, приватно претензії цілком обгрунтовані: за широкою рекламою клініки далеко не завжди криється професіоналізм.

Проте, в приватних клініках продовжують стверджувати, що вони краще державних, адже вимоги до них, як з боку пацієнтів, так і з боку контролюючих органів - вище.

     Приватники скаржаться і на інші тяготи життя, адже медичне обладнання обкладається ПДВ. З огляду на те, що якісне обладнання в основному імпортне, це, природно, веде до його здорожчання. Теоретично, медпослуги не обкладаються податком, і при купівлі обладнання з ПДВ держава має повертати гроші. Але на практиці повернення податку відбувається рідко і з величезними труднощами.
     У світі з'являється маса суперсучасних медичних приладів. Щоб вони потрапили в Україну, потрібно пройти складний шлях з реєстрації, сертифікації і т.д., що істотно знижує можливість багатьох лікарень (у яких є гроші) придбати таку техніку.
     Деякі категорії лікарів в державному секторі на хабарах заробляють суми, які і не снилися приватникам. Наприклад, дохід гінеколога або хірурга у великій державній лікарні часто непорівнянний з тією ставкою, яку готові пропонувати приватні медичні установи.

     Незважаючи на дефіцит кадрів, ринок зростає. Тільки в Києві за останні 2 роки відкрито не менше 100 нових медичних установ.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео