Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Паперові лікарняні листи вийдуть з ужитку

Паперові лікарняні листи вийдуть з ужитку
84206 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українці зможуть попрощатися з паперовими лікарняними листами. Майбутнє у медичній галузі – за їх електронними аналогами. Про це офіційно повідомили у профільному міністерстві.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили про те, що 2019-й стане роком кардинальних змін у системі охорони здоров’я. Один з перших кроків – запровадження електронних лікарняних листів та виведення з ужитку звичайних, паперових. Нововведення було заплановано на поточний рік, однак його реалізацію було відкладено, тож ця ідея буде реалізована наступного року.

За словами розробників проекту, введення електронних лікарняних допоможе позбутися незаконних бізнес-схем, за допомогою яких громадяни можуть закривати прогули на роботі чи навчанні. На даний момент Фондом соцстрахування перевіряється лише 11% всіх лікарняних, що видаються громадянам. Тому жодна структура не здатна підрахувати кількість фальшивих документів. За офіційною інформацією, електронні лікарняні листи виписуватимуть лікарі за наявності поважних причин. Такий документ не може бути оформлений заднім числом, що знижує кількість незаконних схем. Крім того, таке нововведення не дозволить заробляти на комерційній видачі довідок і дозволить позбутися корупції у медичній галузі.

Попередньо повідомлять, як саме буде працювати система електронних квитків, до 1 лютого. Наразі відомо, що одразу після того як лікар випише цей документ, він буде відправлений до Фонду соцстрахування. Кожен роботодавець зможе ввійти до системи і перевірити, чи насправді його працівник хворий і чи має він законне підтвердження.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео