Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Міністр енергетики: Атака 22 березня була наймасштабнішою за всю історію атак на енергетику

Міністр енергетики: Атака 22 березня була наймасштабнішою за всю історію атак на енергетику
366007 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як розповів міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини», Атака 22 березня була наймасштабнішою за всю історію атак на енергетику.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

«Ворог застосував одночасно понад 150 різних засобів ураження. У порівнянні з зимою 2022-2023 років, коли ворог обстрілював Україну постійно, то наймасштабніша кількість одночасно застосованих засобів ураження складає десь близько 100. Це суттєве випробування для енергосистеми. Метою цієї атаки було досягнути масштабного блекауту в державі в цілому», — сказав очільник міненерго.

Відповідаючи на питання журналістки стосовно Дніпровської ГЕС він відповів, що наразі триває усунення наслідків атаки. Вже після цього можна буде оцінювати час, потрібний для відновлювальних робіт.

Крім того, внаслідок російської атаки постраждали 12 областей. За словами Германа Галущенка, найбільше постраждали Харківська, Одеська та Хмельницька області. Хоча він додав, що вплив цієї атаки відчули й інші області.

Як повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, внаслідок удару російських військових було уражено близько 20 підстанцій, уражені електростанції, зокрема ДніпроГЕС. Утім, він зазначив, що енергосистема цілісна й енергосистема працює стабільно. Завдяки додатковому захисту енергооб’єктів Україна витримала удар. Дефіциту потужностей, за його словами, немає і наразі не прогнозується.

«Зараз працюємо над тим, щоб усе полагодити. Ремонтні бригади працюють 24/7, аби якнайшвидше відновити електропостачання до українських домівок. Світло будемо повертати в три етапи. Перший — заживлюємо критичну інфраструктуру. Це теплопостачання, водопостачання, лікарні. Другий етап — заживлюємо  населення. Третій етап — заживлюємо промисловість», — сказав очільник Уряду. За словами Прем’єр-міністра, потрібна орієнтовно доба, щоб заживити всіх побутових споживачів.

Говорячи за відновлення, Герман Галущенко розповів, що критичну інфраструктуру вже заживили по всій Україні. І проблем з постачанням електроенергії на критичні об'єкти немає. Тільки у двох областях є мінімальні обмеження щодо постачання. Але найбільше питання залишається з Харковом.

Також Міністр енергетики заявив, що поки що не зрозуміло, коли Дніпровська ГЕС повернеться до попередніх показників генерації енергії. Тільки після усунення наслідків можна якось прогнозувати, адже, можливо, є обладнання, яке можна відремонтувати. Що безумовно прискорило б процес відновлення, аніж виготовлення обладнання з нуля.

Крім того, очільник міненерго сказав, що є ймовірність повторних атак по греблі Дніпровської ГЕС, якщо це й було метою. 

«Треба зрозуміти, чи це свідомий удар був по греблі, чи це просто вони не влучили в ГЕС. Якщо це свідомий удар і вони мають на меті саме руйнування греблі, ці атаки будуть повторюватися, і вони будуть атакувати саме дамбу. Тому ремонтні роботи будуть здійснюватися, важливо зрозуміти масштаб цих атак, якщо вони їх планують саме з метою руйнування греблі», — сказав Герман Галущенко.

  • Нагадаємо, що раніше міністр енергетики України написав на своїй сторінці у Facebook у день другої річниці синхронізації української енергосистеми з європейською ENTSO-E, що українська електроенергія допомогла європейським партнерам знизити залежність від російських енергоресурсів.
  • За словами очільника міненерго, Україна буде і надалі розбудовувати інтерконектори та збільшувати міждержавні перетини з європейськими країнами для нарощування обсягів імпорту та експорту електроенергії.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео