Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Українська військова розвідка заявляє, що Росія накопичить 110 000 солдатів на кордоні з Україною до 20 квітня

Українська військова розвідка заявляє, що Росія накопичить 110 000 солдатів на кордоні з Україною до 20 квітня
24792 ПЕРЕГЛЯДІВ

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) Кирило Буданов звернувся до парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

На початку березня, повідомив народний депутат Буданов, біля державного кордону України були розгорнуті угруповання російських збройних сил, що складалися з двох об'єднаних армій, двох військ ВПС і ППО, а також Чорноморського флоту, передає УНІАН звітів.

Він додав, що 28 батальйонно-тактичних груп приведено в бойову готовність. Серед них 10 батальйонів були дислоковані на Оріол-Воронезькому оперативному напрямку, 12 - на Донському і шість - на Кримському. Загальна кількість розгорнутих солдатів становила 89 000.

Далі Буданов повідомив, що з 18 березня там було помічено переміщення військ із західних, південних та центральних військових районів Росії, а також російського флоту - з північного флоту. Основними районами накопичення були полігони Опук та Ангарський у тимчасово окупованому Криму, полігон поблизу Клинців у Брянській області та полігон Погоново у Воронезькій області.

За словами Буданова, на сьогодні на зазначені місця розміщено додатково 19 батарей, ротова тактична група, 10 тактичних артилерійських груп та два підрозділи спецназу.

Тактична група 12-ї ракетної бригади (шість балістичних ракетних комплексів малої дальності "Іскандер-М" і тактична група 119-ї ракетної бригади (чотири пускові установки "Іскандер-М") розміщені в Опуку та Погоново.

Крім того, ще одна така тактична група з чотирма ракетами "Іскандер-М", що знаходяться на озброєнні, ще не прибула до Погоново, додав Буданов.

Загалом, зазначає Буданов, на сьогодні в окупованому Криму та поблизу кордонів України розміщено 47 тактичних груп батальйону противника (15 - на Оріол-Воронезькому), 12 - на Донському та 20 - на Кримський напрямок.

"До кінця квітня групування, як очікується, буде посилено ще дев'ятьма батальйонно-тактичними групами до загальної кількості 56. Ми очікуємо, що розгортання буде завершено до 20 квітня", - сказав Буданов і додав, що загальна кількість військовослужбовців досягне 110 000.

Також, за його словами, в третій декаді квітня Росія створила три оперативні групи: одну на північно-східному кордоні України, другу - на східному фланзі України, а третю - через територію окупованого Кримського півострова.

За словами Буданова, загалом біля українських кордонів розміщено 330 бойових літаків, а також 240 вертольотів.

Розвідка не виключає використання Росією далекобійних бомбардувальників.

Крім того, Росія використовувала військові кораблі та підводні човни Чорного, Балтійського та Північного флотів, а також Каспійську флотилію для підтримки своїх повітряних сил.

Також, наголосив Буданов, з початку березня російська розвідка активізувала свої зусилля на всій території України.

Він вважає, що нинішня ситуація загалом нагадує події липня 2014 року - початку російської агресії.

За словами керівника Головного управління розвідки, навчання, які росіяни використовують як привід для збору військ на українських кордонах, насправді є "елементом оперативного маскування розгортання військ", і справжня мета "полягає в тому, щоб перевірити готовність своїх військ до оперативного використання, якщо Кремль прийме політичне рішення ".

Також, додав Буданов, ситуація на лінії зіткнення залишається складною, оскільки підрозділи першого та другого корпусу російських окупаційних військ посилюють обстріли українських позицій, що призводить до суттєво збільшення втрат серед українських військових.

Крім того, зазначив Буданов, на окупованих територіях Луганської та Донецької областей вперше молодь призывається на військову службу протягом шести місяців, тоді як ще більше російських паспортів видається жителям окупованих територій (станом на квітень загалом уже зареєстровано 450 000 російських паспортів).

"Загалом аналіз безпеки навколишнього середовища навколо України свідчить про зростання рівня загрози Росії з використанням військової сили з метою утримання України у сфері її геополітичного впливу, примушення до відмови від її євроатлантичних прагнень та вирішення питання окупованих територій на московських умовах ", - резюмував Буданов.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео