Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Як війна робить воду дефіцитним ресурсом на сході України

Як війна робить воду дефіцитним ресурсом на сході України
254940 ПЕРЕГЛЯДІВ



У селі Орловське субота, і це означає, що вантажівка їздила до села із щотижневою доставкою чистої питної води.

Місцеві жителі сперечаються досить багато, оскільки вода вливається в пластикові пляшки через шланг. Вони знають, як тільки резервуар спорожниться, ще тиждень більше не буде чистої води.
Село знаходиться лише в семи кілометрах від прифронтової зони на сході України, де Київ та підтримувані Росією сепаратисти ведуть війну з 2014 року. За оцінками, 13 000 було вбито.
Орловське, як і багато інших сіл, ізольоване. Він не підключений до газопроводу або водопроводу через побічну шкоду, спричинену війною, та відсутність інвестицій.
Відсутність ремонту означає, що село пов’язане лише з найближчим великим містом, Маріуполем, однією небезпечною дорогою вздовж лінії фронту.

«Щодня ми можемо почути обстріли, - сказав один із жителів села Euronews про недавню ескалацію війни. - Ми можемо відчути ударну хвилю в наших будинках. Ми чуємо чутки про другу хвилю війни. Зараз все жахливо ».


В Орловському є свердловина, де жителі села можуть відкачувати воду, але вона недостатньо чиста для пиття. Однак жителі села іноді вдаються до того, щоб пити його в будь-якому випадку, коли у них закінчується чиста вода. На лінії зіткнення є безліч сіл, таких як Орловське. Тим не менше, навіть більші міста також борються із водопостачанням, що означає, що тисячі українців залежать від того, як НУО доставляють воду приблизно так само, як в Орловському.

Близько 12000 кілометрів труб біля прифронтової зони на сході України забезпечують водою близько 3,8 мільйона людей від Слов’янська на півночі до Маріуполя на півдні, за 270 кілометрів.
Деякі села, такі як Орловське, відключені від цієї водної системи, але війна робить водопостачання проблематичним для всіх міст поблизу прифронтової смуги.
Труби надходять з півночі України і крутяться туди-сюди через лінію фронту між територією, контрольованою російськими сепаратистами, та українським урядом, роблячи обидві сторони залежними одна від одної.
Якщо значний трубопровід руйнується або на нього нападають, усі на південь від цієї точки залишаться без води. Сюди входять великі міста, такі як Донецьк (підконтрольний сепаратистам), де проживає близько одного мільйона чоловік, Горлівка (також підконтрольна сепаратистам) з близько 600 000 чоловік та Маріуполь 430 000 людей.
"Ситуація тут дуже унікальна", - Себастьян Трюффо, керівник відділу водопостачання, санітарії та гігієни в ЮНІСЕФ в Україні, який працює над забезпеченням чистого водопостачання по обидва боки фронту.
"Великі міста зосереджені навколо районів, де багато вугілля, але мало води, що робить їх залежними від води здалеку.
"Це жахливо у регіоні, що переживає війну".
Водна система часто руйнується, оскільки більшість труб та обладнання відносяться до 1950-х та 1960-х років, а бої по обидва боки лінії фронту ускладнюють ремонт, пояснив Трюффо.

За оцінками ЮНІСЕФ, 60 відсотків усіх труб доведеться замінити, але це часто важко в зоні бойових дій, де інвестори неохоче втручають гроші.
Кількість води, що проходить через ці труби, приблизно в 2,5 рази перевищує кількість поданої в Париж.

«Це дві висококваліфіковані армії, що стоять одна перед одною. Водна інфраструктура та працівники водогону регулярно зазнають нападів, що впливає на водопостачання регіону та позбавляє населення права на воду ”, - говорить Трюффо та зазначає, що дев’ять працівників водогону загинули під час війни.

"Є райони, до яких ми навряд чи можемо отримати доступ, і це означає, що у нас постійно витікає вода", - сказав він, висловивши занепокоєння останніми подіями на сході України, де за останні місяці бої між двома сторонами загострилися.

Нове припинення вогню ще в липні минулого року різко зменшило бойові дії та покращило водопостачання. Однак останнім часом він знову посилився, знову загрожуючи водопостачанням регіонів.
Трюффо повідомив, що ЮНІСЕФ зареєстрував 136 нападів на водні об'єкти та водну інфраструктуру в 2017 році, 98 у 2018 році, 88 у 2019 році та 61 у 2020 році, майже не зазнавши нічого після припинення вогню в липні минулого року. Наразі в 2021 році сталося чотири інциденти.

"Активний конфлікт також ускладнює доступ до певних районів", - сказав Трюффо, пояснивши, що працівникам водопостачання потрібні дозволи з обох сторін, щоб безпечно працювати біля лінії фронту, але це не є гарантією того, що по них не будуть стріляти. Крім того, існує ризик наземних мін.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео