Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У Міжнародний день миття рук ЮНІСЕФ попереджає, що 3 з 10 осіб не мають вдома елементарних засобів для миття рук, необхідних для боротьби з інфекційними захворюваннями

У Міжнародний день миття рук ЮНІСЕФ попереджає, що 3 з 10 осіб не мають вдома елементарних засобів для миття рук, необхідних для боротьби з інфекційними захворюваннями
409187 ПЕРЕГЛЯДІВ

НЬЮ-ЙОРК, 15 жовтня 2021 року – Не дивлячись на те, що миття рук з милом грає вирішальну роль у боротьбі з інфекційними захворюваннями (включаючи COVID-19), у всьому світі приблизно 2,3 мільярда, або 3 з 10 осіб не мають вдома всього необхідного для миття рук водою з милом. Але найгірша ситуація відбувається в найменш розвиненіших країнах – там 6 з 10 осіб не мають доступу до базових засобів гігієни рук. Таке попередження виказав ЮНІСЕФ під час всесвітнього дня миття рук.

"Глобальні зусилля по боротьбі з пандемією створили безпрецедентні умови для дотримання гігієни рук. Проте прогрес залишається занадто повільним для найбільш вразливих, недостатньо обслуговуються спільнот", - сказала директор ЮНІСЕФ по ВСГ Келлі Енн Нейлор. "Гігієну рук не можна розглядати як тимчасовий засіб для боротьби з COVID-19. Подальші довгострокові інвестиції в водопостачання, санітарію та гігієну можуть допомогти запобігти настання наступної кризи охорони здоров'я. Це також означає зменшення числа людей, які захворіли на респіраторні інфекції, зменшення числа дітей, які помирають від діарейних захворювань, і збільшення числа вагітних матерів і новонароджених, захищених від таких предотвратімих станів, як сепсис ".

За останніми даними, з початку 2015 року було досягнуто певного прогресу, наприклад: виросла чисельність людей, які мають доступ до базової гігієни рук в домашніх умовах (з 5 мільярдів, до 5,5 мільярдів людей, або з 67% до 71%), однак при такій тенденції росту, 1,9 мільярда людей так само не будуть мати доступу до базової гігієни рук аж до кінця поточної декади.

Згідно з останніми оцінками:

 

У всьому світі 3 з 10 осіб, або 2,3 мільярда, не мають доступу до основних засобів для миття рук водою і милом в домашніх умовах, в тому числі 670 мільйонів осіб взагалі не мають ніяких коштів. У найменш розвинених країнах понад 6 з 10 осіб не мають вдома елементарних засобів гігієни рук.

У 2 з 5 шкіл світу немає базових засобів гігієни з водою і милом, що зачіпає 818 мільйонів учнів, з яких 462 мільйони відвідують школи, в яких взагалі немає ніяких коштів. У найменш розвинених країнах в 7 з 10 шкіл дітям ніде помити руки.

Кожне третє медичний заклад у світі не має засобів гігієни рук в місцях надання допомоги, де відбувається контакт з пацієнтом, медичним працівником і лікарем.

Вартість забезпечення гігієни рук у всіх будинках в 46 найменш розвинених країнах світу до 2030 року оцінюється в 11 мільярдів доларів США *. Витрати урядів на пропаганду гігієни оцінюються у 25 центів на душу населення в рік.

Між країнами та всередині них існує глибока нерівність щодо доступу і прогресу, при цьому найбільше страждають найбільш вразливі діти та сім'ї. Більш того, в умовах нестабільності, конфліктів і біженців прогрес йде особливо повільно:

У нестабільних умовах кожна п'ята людина не має вдома засобів гігієни рук.

У 8 з 20 країн, за якими УВКБ ООН у своєму розпорядженні дані, понад 30 відсотків сімей біженців не мають доступу до мила.

У глобальному масштабі для досягнення загальної гігієни до 2030 року нинішні темпи прогресу повинні збільшитися в чотири рази. У найменш розвинених країнах темпи прогресу необхідно збільшити в десять разів, а в нестабільних умовах - у 23 рази.

ЮНІСЕФ закликає уряди взяти на себе зобов'язання щодо забезпечення гігієни рук не в якості тимчасової реакції на пандемію, а в якості інвестицій в практику охорони здоров'я та економічну стійкість. В останньому спільній доповіді ЮНІСЕФ і ВООЗ визначено п'ять факторів, які можуть дозволити урядам швидко розширити доступ до гігієни рук, включаючи ефективне управління, розумне державне фінансування, нарощування потенціалу, вірогідні дані та інновації.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео