Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Лабораторію нанотехнологій у Івано-Франківську відкрито!

Лабораторію нанотехнологій у Івано-Франківську відкрито!
320078 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно для фахівців з матеріалознавства, медицини та енергетики було відкрито перший центр користування науковим обладнанням. Така лабораторія з'явилася в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. У відкритті прийняв участь міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, директор Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович, голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук, а також представники ректорату університету.

Новітня апаратура, що представлена у лабораторії має вищий рівень. І відтепер вона дозволить спеціалістам вивчати ряд специфічних матеріалів та відкривати їх різноманітні особливості. Так, серед нових можливостей з'явилися вивчення властивостей матеріалів (зокрема структурних та електромагнітних) та взаємодії різних частин молекул, таких як електронні оболонки та ядра. Також науковці матимуть змогу проводити всесторонні аналізи наноматеріалів. Окрім цього на базі новоствореного центру науковці зможуть продовжити та удосконалити роботу над суперконденсаторами – унікальними електронними матеріалами для накопичування енергії.

Серед обладнання представлені апарати, аналогів яким немає в Україні. Апаратура на кшталт оптичного спектрометру чи рентгенофлуоресцентного аналізатору дозволить здійснювати фактичний вплив на властивості матеріалів шляхом аналізу та змін у розміщенні атомів. Такі маніпуляції відкриють нові можливості для різних галузей науки, зокрема  медицини, фізики, матеріалознавства, а також для енергетики. Обладнання є національним надбанням і було закуплене на кошти грантів Міністерства освіти і науки та Національного фонду досліджень України. Величина цих грантів склала більше 7 млн грн.

Інноваційна лабораторія була відкрита завдяки Національному фонду досліджень України та Міністерству освіти і науки в рамках оновленої державної політики щодо наукового розвитку. Окрім університету ім. В. Стефаника до створення були залучені й інші університети Прикарпаття, такі як Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова, Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича, Чернігівська політехніка та інші. А отже не тільки студенти вишу, на базі якого було відкрито лабораторію, зможуть користуватися нею, а й спеціалісти з інших університетів і навіть областей України.

Відкриття такого наукового центру дозволяє сформувати наукові об'єднання, яких наразі не вистачає українській науці. Також стало можливим проводити дослідження із залученням провідних вчених із різних куточків України, адже відтепер потрібний комплекс матеріалів та апаратури наявний в одному місці. Така лабораторія дає поштовх до співпраці, можливості для навчання, досліджень та нових відкриттів.

Для студентів та наукових працівників двері лабораторії будуть відкриті одразу після скасування обмежень червоної зони.

Також в рамках відкриття лабораторії в університеті, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет відвідав ряд інших місць, що є гордістю ПНУ. Так, він ознайомився із ще одним центром університету – Центром інноваційних технологій «PNU Ecosystem», що проводить діяльність з підготовки фахівців за напрямками початкової та середньої освіти. Окрім цього він відвідав і Академію вільної боротьби Прикарпаття, де поспілкувався із тренерами та навіть «протестував» деякі снаряди. В кінці свого візиту Шкарлет відвідав також  виставку студентських мистецьких робіт «Україна очима молоді».

Візит та відкриття центру проводилися із дотриманням всіх карантинних обмежень.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео