Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Затори через дерево: у Рівненській області дерево заблокувало проїзд. Що робити в такому випадку?

Затори через дерево: у Рівненській області дерево заблокувало проїзд. Що робити в такому випадку?
361664 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Рівненській області 20 листопада у першій половині дня сталася дорожня пригода, що потребувала навіть допомоги рятувальників. Через шквальний вітер та різку зміну погоди там упало дерево, що заблокувало проїзд автотранспорту.

Зміна погодної ситуації в Україні принесла чергових "лежачих поліцейських" у вигляді дерев, що валяться на дороги. Вирубка лісів, ерозія ґрунтів та людський фактор сприяють тому, що коріння перестає нормально тримати рослини, а вітер, а свою чергу, допомагає вже пошкодженим стовбурам доламатися. І добре, якщо така ситуація складається у місці, де немає людей або ж рух автотранспорту не надто активний. У випадку ж, коли дерева падають на трасу виникають блокування доріг.

Водії, що в момент цієї пригоди знаходилися на дорозі не постраждали, так як стовбур зламався не раптово і був вчасно помічений. Рух на цій ділянці дороги достатньо помірний, тому автомобілісти змогли убезпечити себе від пошкоджень.  Проте через ситуацію, що склалася, стався затор, адже було заблоковано майже всю дорогу між кількома населеними пунктами.

Для ліквідації пригоди, що сталася, водії змушені були викликати рятувальників. На виклик прибула 12-а державна пожежно-рятувальна частина, що базується у місті Вараш (на ділянці дороги, що прямує саме до цього населеного пункту і сталася пригода). Достатньо швидко на місце прибули рятувальники та за допомогою ручного інструменту зайнялися  розчисткою дороги. Для цього їм вистачило кількох хвилин, після чого рух трасою було відновлено.

Рятувальною службою повідомляється, що важливо пам'ятати про зміну погодної ситуації та збільшення ризику падіння дерев. Морози та дощі безпосередньо впливають на стовбури рослин, особливо старі. Не витримуючи погодних умов деревина тріскається і ламається. У випадках, коли постраждалих автомобілів та людей немає, варто звертатися до рятувальної служби для ліквідації. Після цього варто звернутися у міську або ж обласну адміністрацію щодо ситуації і убезпечення від її повтору. Коли ж падіння припадає на транспортний засіб, або ж є постраждалі, алгоритм дій наступний.

Не рухайте нічого.

Якщо в машині знаходяться люди і вони можуть вибратись з неї – - це варто зробити. Але не треба намагатися рухати дерево, самостійно це наврядчи вийде зробити. Потрібно залишити все так, як є. У разі наявності постраждалих одразу як тільки з'явиться можливість потрібно викликати швидку. Якщо ж постраждалі заблоковані в машині – не рухайте їх. Так можна непоправно нашкодити.

Викличте поліцію.

Саме для поліції, її огляду та протоколів не варто намагатися якось переміщувати дерево. Поліцейські повинні побачити ситуацію, що склалася такою, якою вона і сталася. Після цього буде складено протоколи та акти щодо того, що сталося. Обов'язково в них повинні бути описи всіх, навіть найдрібніших пошкоджень, дані, коли сталася пригода, а також дані того, хто оформлював протоколи та довідки. В ідеальному випадку до цього додається ще й аудіо/відео реєстрація.

Пошук свідків.

У випадку, коли не було ніяких штормових попереджень (тоді вина лежить на власникові, це вважається недбалістю з його сторони) можна вимагати компенсації. У разі страхування машини - тим більше. Для цього потрібно вже власноруч зафіксувати пошкодження, наприклад відзняти на телефон. Фото та відео допоможуть надати докази. Також потрібно спробувати знайти свідків, скомунікувати з ними щодо можливості виступу в суді.

Варто пам'ятати, що ніхто не застрахований від такої ситуації. Проте важливо знати, що робити і куди звертатися, адже це може навіть врятувати життя.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео