Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Ухвалено резолюцію про заклик визнати геноцидом депортацію росією українських дітей

Ухвалено резолюцію про заклик визнати геноцидом депортацію росією українських дітей
381259 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Страсбурзі відбулась зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. На засіданні про Україну згадувалось декілька разів, каже народна депутатка, заступниця Голови Комітету з питань інтеграції України з ЄС, Голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева. А головною подією стало ухвалення резолюція, у якій міститься заклик до країн-членів ПАРЄ визнати геноцидом депортацію росією українських дітей і докласти всіх зусиль для повернення їх на батьківщину.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

«Центральною темою сесії був файл із назвою «Становище дітей України». Уже вдруге ми дебатуємо цю тему за участі Першої леді України Олени Зеленської. Ми не просто говоримо про масові воєнні злочини росії, а й наголошуємо, що вони мають природу геноциду. Вкотре ми попросили національні парламенти держав світу це визнати. Це вже зробила Ісландія, Латвія, а зараз чекаємо на аналогічні рішення інших держав», — сказала Марія Мезенцева. 

За словами політикині, в ухваленому документі також підкреслюється, що українські діти, переміщені за кордон через розв’язану росією війну, – це не біженці, не мігранти, вони мають статус тимчасового захисту.

«Ми просимо продовжити цей захист із наданням діткам з України всіх елементів нормального життя й перебування: соціалізації, вивчення рідної мови паралельно з мовою держави перебування, збереження культури. Адже геноцид – це стирання ідентичності, і саме цим займається росія», — сказала парламентарій та додала, що у ПАРЄ обговорювали й інші питання, що стосуються України та розв’язаної російською федерацією війни.

«У резолюції, що стосувалася жорстокого поводження в тюрмах у Європі, ми порушили питання про ситуацію з цивільними та військовими полоненими, які перебувають на тимчасово окупованих територіях України. Наша делегація наголошувала на знущаннях росії над цими людьми. Не забули і про такі важливі теми, як відновлення України через заморожені російські активи. Крім того, на сесії ПАРЄ були задіяні інструменти культурної дипломатії – у Страсбурзі організували величезну виставку щоденників депортованих росією українських дітей, яких повернули додому», — розповіла Марія Мезенцева.

Народна депутатка підкреслила, що робоча група в рамках Спеціального комітету ПАРЄ зі становища українських дітей продовжить працювати й розширить свою діяльність. Зокрема, планується поїздка до Женеви для роботи з Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Українська сторона наполягає, що ця організація може робити більше в межах свого мандата.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Апарату Верховної Ради України повідомляла заяву народної депутатки Олени Шуляк, яка сказала, що наразі мобілізація потребує певного вдосконалення. За її словами, треба знайти баланс між необхідністю захищати Україну та забезпечувати економічне зростання країни.
  • Олена Шуляк сказала, що партнери не фінансують український сектор безпеки та оборони. Гроші на це надходить від українського бізнесу шляхом сплати податків на території України. Тому, як каже парламентарій, в нинішніх умовах усе українське суспільство має бути об’єднаним: це стосується і бізнесу, і правоохоронців, і представників органів державної влади.
  • Також у Верховній Раді повідомляли про порушення правил публічної закупівлі на платформі Prozorro. Тоді компанія "Укрнафта" майже на 57 мільйонів гривень закупила турецькі автобуси, які маскувались під українські.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео