Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У Раді можуть прибрати штраф в разі несвоєчасної оплати комуналки

У Раді можуть прибрати штраф в разі несвоєчасної оплати комуналки
86414 ПЕРЕГЛЯДІВ

Депутати від опозиції пропонують скасувати нарахування пені за несвоєчасну оплату комунальних послуг.

Народні депутати від фракції "Опозиційна платформа - за життя" пропонують скасувати нарахування пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги (ЖКП).

Про це йдеться у відповідному законопроекті, зареєстрованому у Верховній Раді.

Законопроектом №2087 від 6 вересня пропонується ввести зміни до Закону України "Про житлово-комунальні послуги", скасувавши нарахування пені для індивідуальних і колективних користувачів.

"Штраф, пеня у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживачу на суму боргу не нараховується", - йдеться в законопроекті.

Крім того, пропонується встановити до 1 січня 2030 року мораторій на примусове виселення та стягнення житла через заборгованість за ЖКП, а також до 1 січня 2030 року - мораторій на припинення надання громадянам житлово-комунальних послуг у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

При цьому мораторій не буде поширюватися на боржників, середньомісячний дохід сім'ї яких в розрахунку на місяць за попередній рік дорівнює п'ятикратному (і більше) розміру прожиткового мінімуму для сім'ї.

Як відомо, в Україні з 1 травня набув чинності Закон "Про житлово-комунальні послуги". Документ, в числі інших змін, передбачає пеню (штраф) в розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення оплати, починаючи з 20-го числа кожного місяця.

На кінець липня 2019 року борги населення України за всі спожиті житлово-комунальні послуги склали 24 млрд грн, при цьому найбільші борги - за опалення і гарячу воду - склали 15,3 млрд грн. У той же час рівень розрахунків становить 99,4%, що є досить високим показником

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео