Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Отримання безоплатної правової допомоги від домашнього насильства

Отримання безоплатної правової допомоги від домашнього насильства
251259 ПЕРЕГЛЯДІВ

За статистикою, 68% українських жінок в тій чи іншій мірі зазнавали домашнього насильства, але менше 2% з них звертається за допомогою до державних органів влади. Про це повідомила заступник Міністра юстиції Іванна Смачило у своєму блозі на порталі «LB.ua».

«Захист прав жінок є одним з пріоритетних напрямків роботи Міністерства юстиції. Маємо розбудовувати та здійснювати ефективну співпрацю державних органів влади, громадських організацій та простих громадян. Це рецепт успіху і можливість системно змінити ситуацію із захистом прав жінок», - зазначила Іванна Смачило.

За її словами, одним з найважливіших кроків у питанні системної протидії насильству є бажання жінок захищати свої права. Союзниками у боротьбі за права жінок насамперед є громадські об’єднання, які займаються захистом прав жінок та боротьбою з гендерною нерівністю.

«Міжнародні, всеукраїнські та регіональні громадські організації є стратегічними партнерами Міністерства юстиції. Саме завдяки такій співпраці вдалося досягти значних зрушень у питанні протидії та запобігання домашньому насильству, стягненні аліментів на утримання дітей. Але роботи ще багато. Саме тому ми підтримали ініціативу громадськості та запроваджуємо в країні волонтерський проект «Сімейні радники». Менш ніж за місяць такі радники з’явились у п’яти областях. І це тільки початок. Одним з напрямків роботи радників буде підтримка жінок, постраждалих від домашнього насильства», - наголосила заступник Міністра.

Також вона звернула увагу, що Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» поліція отримала ще більше інструментів для покарання кривдників. За домашнє насильство передбачена не тільки адміністративна відповідальність, але й кримінальна - у разі його систематичності. Окремо стоїть питання притягнення до кримінальної відповідальності кривдників за фізичне насильство і завдання тілесних ушкоджень. Крім того, поліція зараз має можливість обмежувати всі контакти кривдників з жертвами. Для цього запроваджений механізм винесення заборонного та обмежувального приписів.  Також триває створення центрів допомоги постраждалим від насильства, де жертви зможуть тимчасово знайти прихисток від кривдника.

«Окремо хочу наголосити - право на отримання безоплатної правової допомоги мають усі потерпілі від домашнього насильства. Право як на первинну, так і вторинну допомогу», - додала Іванна Смачило.

 

Посилання:https://lb.ua/blog/ivanna_smachylo/414208_tri_oriientiri_efektivnoi_protidii.html

Теги: Право,Насильство

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео