Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос для Української Православної Церкви

Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос для Української Православної Церкви
113198 ПЕРЕГЛЯДІВ

5 січня 2019 року у Константинополі (Стамбулі), після спільного молебню Вселенського Патріарха Варфоломія і Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія в храмі святого Георгія на Фанарі, відбулося підписання Томоса про надання Автокефалії для Української Православної Церкви.

Перед підписанням цього історичного документу була звершена молитва грецькою та українською мовами. Всі присутні мали змогу почути тропар у виконанні делегації, єпископату і духовенства з України. Також молитву прочитав Патріарх Варфоломій. Далі розгорнули сувій з Томосом і Вселенський Патріарх Варфоломій підписав його.

На службі була присутня українська делегація у складі єпископів та священиків, Президента Петра Порошенка з дружиною, спікера Верховної Ради Андрія Парубія, очільників кількох міністерств та екс-Президента Віктора Ющенка.

Його Всесвятість, звертаючись до Блаженнійшого митрополита Епіфанія, зазначив, що після визнання Автокефалії Українська Церква стає вільною від будь-якого зовнішнього тиску і втручання, які були не на користь власної ідентичності.

Патріарх Варфоломій також сказав: «Ви мали повне право просити і вимагати автокефалії. Це було право і привілей Константинопольської Матері-Церкви дарувати вам Томос про Автокефалію».

«Ми щиросердечно молимося, що ви доведете, що є гідними цього дару і занурите себе як улюблені побратими інших церков-сестер у всеправославну єдність та співпрацю, а також у нашу спільну присутність і працю у сучасному світі, який є спраглий невичерпних духовних скарбів», – додав Вселенський Патріарх.

Також Патріарх Варфоломій наголосив, що Вселенський Патріархат завжди буде на боці Української Церкви: «Ми висловлюємо вдячність, подяку і благословення Церкви-Матері усім вам. Ця Церква міста Костянтина завжди буде на вашій стороні – сподіваючись, молячись та працюючи для вашого зростання і розвитку у Христі, а також для стабільності новоутвореної Православної Автокефальної Церкви України».

Після цього до присутніх звернувся Блаженнійший митрополит Епіфаній, який наголосив, що велика Христова Церква для багатьох народів і серед них для нашого українського народу стала Матір’ю, через проповідь та купіль хрещення. 

"Пам’ятаючи настанову апостола Павла: "Завжди радійте, безперестанно моліться, за все дякуйте, бо така щодо вас воля Божа у Христі Ісусі" ми, хто прибув сьогодні з Києва, з України, до цього благословенного Богом великого і славного міста, яке в нашій слов’янській традиції віддавна іменується Царгородом з благословення Вашої Всесвятості у кафедральному храмі святого великомученика Георгія звершили подячну молитву. Адже Бог дає усьому життя і дихання і все. Тому обов’язок наш найперше дякувати Йому. І якщо щодня дякуємо Богові за кожну мить життя і за кожен подих, і за всі інші незліченні благодіяння до нас, то тим більше маємо дякувати Йому з такої особливої нагоди як та, що зібрала нас всіх у Вселенській Патріархії" – сказав Блаженнійший митрополит Епіфаній. 

"Ми піднесли ці подячні молитви рідною нам українською мовою, засвідчивши цим також, що Помісна Церква нашого народу як і церкви інших слов’янських народів є плодом благословенної праці рівноапостольних Кирила і Мефодія. Згадані святі брати були послані від великої Христової Церкви і від цього міста на працю проповіді та багато потрудилися, щоб народи слов’янські рідною для них мовою почули Божественне Євангеліє і священні молитви богослужінь. Серед інших Церков плід їхньої праці і наша Церква і це також підкреслює зв’язок Церкви-Матері з нами її дочкою" – додав митрополит Епіфаній.

Його блаженство наголосив, що Українська Церква пам’ятатиме жертовність Церкви-Матері: "Як діти, коли зростають, розпочинають самостійне життя, але ніколи не забувають про своїх батьків, адже це природний закон і сам Бог сказав: "Шануй батька твого і матір твою, щоб тобі було добре, і щоб продовжились дні твої на землі", так і наша Церква-дочка ніколи не забуватиме всього, що дала нам Церква-Мати від часів давніх і дає аж до тепер, жертовно проголошуючи для всієї повноти Православ’я, що у священні диптихи входить нова Церква-сестра Українська. Складним був шлях до сьогоднішнього благословенного дня, але саме таким складним і скорботним є шлях правди. Ми знаємо із Писання, що багатьма скорботами належить нам увійти у Царство Боже" – сказав Предстоятель.

Блаженнійший митрополит Епіфаній подякував Його Всесвятості, преосвященним архієреям, членам Святого і Священного Синоду, уповноваженим Його Всесвятістю та Синодом митрополиту Гальському Емануїлу, архієпископу Памфілійському Даниїлу, єпископу Едмонтонському Іларіону за всю працю, здійснену для того, щоб цей благословенний день настав.

Також Предстоятель засвідчив подяку Президенту України Петру Олексійовичу Порошенку і всім, хто разом з ним і під його керівництвом трудився і трудиться для того, щоб мати єдину Помісну Автокефальну Церкву.

Митрополит Епіфаній наголосив, що ім’я Президента навіки увійде в історію українського народу і Церкви поруч з іменами князів Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Костянтина Острожського та гетьмана Івана Мазепи.

Також Президент України, звертаючись до всіх присутніх, подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за віру і любов до України, за молитву за Україну і український народ, за мужність, яку Його Всесвятість демонструє усе життя, але особливо починаючи з Великого понеділка – першого дня після Великодня 2018 року, коли було розпочато публічний процес надання автокефалії Православній Церкві України.

Вручення підписаного Томосу Предстоятелю Блаженнійшому митрополиту Епіфанію відбудеться вранці 6 січня.

Теги: Томос,Блаженнійший митрополит Епіфаній,Вселенський Патріарх Варфоломій

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео