Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Рада регіонального розвитку Волині: напрацювали план роботи на найближчі роки

Рада регіонального розвитку Волині: напрацювали план роботи на найближчі роки
224316 ПЕРЕГЛЯДІВ

Децентралізація – реформа, розпочата керівництвом держави у 2014-му році, на сьогодні є однією з найуспішніших. На цьому наголосив голова облдержадміністрації Олександр Савченко під час засідання Ради регіонального розвитку Волині, що відбулась сьогодні, 29 листопада 2018 року.

- Кілька років тому і Президент України і Прем’єр-міністр активно виступили з впровадженням реформи децентралізації. І сьогодні всі визнають, що децентралізація – найефективніша реформа. Ніхто раніше не хотів віддавати владу і кошти на місця. Але Президент України і Прем’єр-міністр ризикнули, і попри те, що сьогодні, коли в країні триває війна, вона успішно впроваджується, - сказав Олександр Савченко у вітальному слові.

Як відомо, Волинь – серед лідерів впровадження реформи децентралізації в Україні і посідає 4-те місце. Так, в області створено вже 41 об’єднану територіальну громаду. І, як повідомив Олександр Ілліч, відповідно до перспективного плану усього на Волині планують створити 75 ОТГ.

Тож, про підсумки роботи та здобутки області за 4 роки розповів у своєму виступі керівник виконавчої гілки влади в області Олександр Савченко. Так, стало відомо, що за 3 роки реалізовано 336 проектів з капітального ремонту, реконструкції та будівництва об’єктів інфраструктури краю.

Разом із цим, відзначено, що в подальшому треба реалізувати більше проектів, які забезпечуватимуть життєдіяльність громади. Для прикладу, голова ОДА повідомив, що на 2019-й рік багато проектів щодо освітлення вулиць, а натомість хотілося би більше каналізування, проведення інших інженерних систем.

- ОТГ на сьогодні мають прямі стосунки з бюджетом. Це найосновніше в реформі, адже ви не залежите ні від голови райдержадміністрації, облдержадміністрації. Ви напряму формуєте бюджет та напряму працюєте з центральним бюджетом. Тому беріть на себе певну відповідальність та розписуйте ці кошти, але публічно, щоби усі усе розуміли, - зазначив Олександр Ілліч.

Нагадаємо, в другій декаді листопада, а саме 12 листопада 2018 року, Президент України Петро Порошенко провів Сьоме засідання Ради регіонального розвитку, де озвучив головне завдання – сформувати перспективні плани розвитку регіонів.

«Ставлю регіональній владі завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити їх із суспільством і громадами, і прийняти їх на рівні громад. Кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети, на основі яких на ваших дорожніх картах і з’являться першочергові об’єкти, які і будуть маркерами розвитку», - наголосив Петро Порошенко.

Тому сьогодні, на теренах краю працювали над формування чіткого плану розвитку на найближчі кілька років. Участь у роботі Волинської ради регіонального розвитку узяло понад 700 учасників. Серед них: голови райдержадміністрацій, районних рад, об’єднаних територіальних громад, міські голови, представники органів місцевого самоврядування, депутатських корпусів різних рівнів, бізнесу та громадських організацій, що впроваджують політику децентралізації і регіонального розвитку.

Так, присутні аналізували результати впроваджених в області реформ та обговорювали проблемні питання, з якими стикнулись.

Для прикладу, історіями успіху ділилися голови таких об’єднаних територіальних громад як: Княгининівська, Голобська, Боратинська, про позитивний досвід освітньої реформи розповів голова Маневицької райдержадміністрації, а про плани щодо об’єднання розповів Ківерцівський міський голова.

Таким чином в області дати старт подальшій роботі, що дозволяє  сформувати перелік із основних інфраструктурних проектів, об'єктів соціальної та житлово-комунальної сфери, що повинні бути відремонтовані, збудовані, доведені до відповідного рівня експлуатації протягом кількох наступних років.

Теги: Волинська Рада регіонального розвитку ,децентралізація,отг,волинь

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео