Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Як на Донеччині розкривають особливо тяжкі злочини: 5 правил детектива

84638 ПЕРЕГЛЯДІВ

В 2018 році за 10 місяців роботи з березня по грудень детективи поліції Донецької області притягнули до відповідальності 117 зловмисників. Серед аналогічних експериментальних обласних відділів розслідування особливо тяжких злочинів цей результат став кращим в країні.Про нестандартні підходи до розслідування, резонансні справи та професійні секрети розповів в інтерв’ю начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Нацполіції в Донецькій області Олександр Шарий.

«Злочин вважається розкритим лише тоді, коли справу буде спрямовано до суду з обвинувальним актом»

Підрозділ детективів у поліції Донеччини було створено у березні 2018 року для швидкого та якісного розкриття особливо тяжких злочинів. До його складу увійшли найбільш досвідчені слідчі та оперуповноважені карного розшуку.

Специфіка роботи детектива – в одночасному поєднанні функцій слідчого та оперативника.Як розшуковець він може швидко збирати інформацію, розкривати злочини по «гарячих слідах», затримувати злочинця. Як слідчий –приймати процесуальні рішення, формувати доказову базу та одразу направляти справу до суду.

Тобто детектив має право самостійно, за власною ініціативою проводити всі необхідні слідчі та процесуальні дії, без будь-якої бюрократичної тяганини. Це дозволяє працювати більш оперативно та ефективно.

Зовнішня «оболонка» розслідування не змінюється – це кримінальне провадження, але принцип роботи - кардинально новий. До речі, за таким новим принципом у країні вже тривалий час успішно працюють детективи НАБУ. Про успіх поєднання повноважень слідчих та оперативників також свідчить досвід більшості європейських країн, США та Канади.

Так, злочин вважається розкритим лише тоді, коли справу буде спрямовано до суду з обвинувальним актом, а не з моменту фактичного встановлення зловмисника.

Наша мета - збільшення рівня довіри населення. Люди,особливо в умовах збройного конфлікту, повинні відчувати, що для тих, хто загрожує їх безпеці, неодмінно настане швидке покарання, а права потерпілих будуть відновлені та захищені.

«До відповідальності притягнуті 117 осіб – бойовики, наркоділки, торговці нелегальною зброєю, а також корумповані посадовці різних рівнів»

Використання оперативних методик та інституту напарників у слідчому підрозділі, а також за активної професійної підтримки прокурорів прокуратури Донецької області та військової прокуратури Маріупольського гарнізону дало змогу досягти гідного результату.

За десять місяців існування відділу 20 детективами до суду направлені 73кримінальні провадження на 149 епізодів злочинів, з них 3 - відносно організованих злочинних угрупувань. До відповідальності притягнуті 117 осіб – бойовики, наркоділки, торговці нелегальною зброєю, корумповані посадовці різних рівнів.

Зокрема, спільно з Управлінням протидії наркозлочинності припинено діяльність злочинної організації, яка налагодила збут наркотиків через мережу аптек. Щоб викрити підпільну схему, в якій були задіяні десятки осіб, знадобилися значні ресурси, проведено велику кількість експертиз. На сьогодні провадження розглядається Жовтневим судом Маріуполя, який поставить крапку у багатомісячній роботі.

Разом з розшуковцями детективи затримали маріупольця, який виготовляв зброю і боєприпаси та продавав покупцям по всій країні.

Серед завдань детективів – виявлення бойовиків, протидія корупції. Спільно з працівниками внутрішньої безпеки ми розслідували низку випадків, коли злочинці намагалися – безрезультатно - підкупити поліцейських.

Шаблонне мислення - під забороною. Неписані правила роботи детективів

Ми використовуємо нестандартні підходи до розкриття злочину. Головне в розслідуванні – відмовитися від стереотипів, подивитися на ситуацію неупередженим поглядом, у кожному випадку діяти по-новому.

Неписане правило, яке прийшло з власної практики, – «робота до кінця». Буває складно працювати над розкриттям злочину без відпочинку кілька днів, бо цевимагає значного фізичного та психологічного навантаження. І здається, що можна перепочити та допрацювати наступного дня. Але вже з досвіду зроблений висновок:треба працювати одразу та «до упору». І лише після санкції – коли суд визначить підозрюваним запобіжний захід – можна перевести подих.

Ось так виглядає ТОП-5 правил детектива:

1. Відкинути шаблони, дивитися на кожен окремий злочин без упередження

2. Навчитися розуміти, чому людина вчиняє злочин та де шукати сліди

3. Постійно думати над справою

4. Злодії вивчають нас, а ми їх. Треба поєднувати інтелект та сучасні технології, щоб їх випереджати

5. Не зупинятися, доки не доведеш справу до кінця - поки ситуація «гаряча» та докази не знищені

«Не менше 5 років практичного досвіду – головна вимога для кандидатів у детективи»

Стати детективом відразу по закінченню вишу не вдасться. Адже кандидати повинні мати не менше 5 років слідчого або оперативного досвіду.

По-перше, детектив повинен досконало знати закони. Друге – володіти оперативними методами та навичками, які приходять лише з досвідом, в інститутах такого не вчать. Плюс глибоке знання криміналістики – треба знати, як залишаються сліди на місці злочину. Тоді вони будуть виявлені та використані для доведення провини злочинця. І, звісно, навички психології.

У виняткових випадках - беремо працівника, який особисто розкрив тяжкі або резонансні злочини. Тобто для молодих талановитих поліцейських двері відкриті.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео