Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Ірина Сисоєнко: «Координаційний центр допомоги учасникам АТО»

Ірина Сисоєнко: «Координаційний центр допомоги учасникам АТО»
160097 ПЕРЕГЛЯДІВ

Яким же чином здійснюється реабілітація бійців АТО і чи існує відповідне законодавство в Україні? На ці питання відповіла народний депутат України Ірина Сисоєнко, яка саме й ініціювала створення «Координаційного центру допомоги учасникам АТО».

На сьогоднішній день українці зіткнулися зі страшним лихом - агресією сусідньої держави на Сході України. Щоденно уряд витрачає величезні кошти на проведення АТО. Кожного дня з фронту повертаються поранені бійці, які потребують всесторонньої допомоги. Яким же чином здійснюється їхня реабілітація і чи існує відповідне законодавство в Україні? На ці питання відповіла народний депутат України Ірина Сисоєнко, яка саме й ініціювала створення «Координаційного центру допомоги учасникам АТО».
Народний депутат України розповіла про бійців, які знаходяться в шпиталях: «Я кожен день чую одні й ті ж самі запитання. Вони (учасники АТО - ред.) не знають про свої права, вони не знають про гарантії зі сторони держави по відношенню до них».
Яку допомогу можуть отримати учасники АТО в «Координаційному центрі»?
Як зазначає Ірина Сисоєнко, метою створення центру було надання реабілітаційної, медичної, юридичної та інформаційної допомоги не тільки учасникам АТО, а й членам їхніх родин. Народний депутат поділилася перспективою цього проекту: «Координаційний центр допомоги учасникам АТО» існує сьогодні по двом основним напрямкам. Перший - це безкоштовна гаряча лінія, куди може зателефонувати боєць з будь-якої частини України і по телефону йому нададуть юридичну консультацію. Якщо цього буде недостатньо і якщо є проблема, яку він самостійно не зможе вирішити, якщо буде потрібна допомога фахового юриста або адвоката, то безпосередньо до місця його проживання буде надана допомога по тим питанням, які будуть необхідні конкретному бійцю, конкретній людині. Другий напрямок, який успішно виконується - пілотний проект, який почав свою діяльність в Київській області. Суть його - надання психологічної реабілітації. Професійні фахівці, які пройшли навчання в Ізраїлі, проводять семінари по регіонам, завдяки чому значно підвищується рівень соціальної допомоги. Ці люди допомагають героям адаптуватись з тих військових умов, де вони перебували тривалий час. Адже, коли вони повертаються додому, їм не легко бути у нормальному цивільному житті».
«Україна тільки зараз зіткнулась з тим питанням, що ми повинні побудувати на державному рівні питання реабілітації, в тому числі питання психологічної реабілітації. І саме зараз ми займаємось цим у Комітеті Верховної Ради України при Комітетах охорони здоров’я, ветеранів війни, учасників АТО. Створена робоча група з приводу напрацювання законопроекту про реабілітацію. Дуже важливо, щоб люди, які приходять з війни, відчували державну підтримку.
Я вважаю, що сьогодні потрібно об’єднуватись всім: як народним депутатам України, так і державним чиновникам, так і волонтерам, щоб ми всі мали один єдиний результат, направлений на допомогу таким людям»,- наголосила Ірина Сисоєнко.

Телефон безкоштовної гарячої лінії "Координаційного центру допомоги учасникам АТО": 0800 30 00 21 працює щоденно з 8:00 до 20:00.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео