Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

«Особливий статус» - кожному регіону?

«Особливий статус» - кожному регіону?
26699 ПЕРЕГЛЯДІВ

Особливий статус регіону. Фактично – це автономія краю. Такий статус за новим законодавством хочуть надати Донбасу.

Особливий статус регіону. Фактично – це автономія краю. Такий статус за новим законодавством хочуть надати Донбасу. Проте, є пропозиція надавати «особливий статус регіону» всім областям України.
Зараз Конституцією передбачено лише надання автономії анексованому Криму та реалізацію особливих прав на управління у Севастополі та Києві. Якщо оголосити Донбас вже зараз автономним краєм, то такий крок буде протизаконним.
Тим не менш, якщо нових закон ухвалять, то це буде гарантувати, що центральний уряд надасть регіонам більше повноважень. Так як завжди, у кожному нововведенні є одне «але». Новий законопроект надає, звісно, автономію регіонам, проте не назавжди. Центральний уряд у потрібний момент може скасувати даний привілей. Крім того, особливий статус міського самоуправління все ж таки за Києвом та Севастополем буде закріплений.
«Прибічники цього закону вважають це нормою європейської практики, а противники вважають, що держава повинна зберегти свою непорушну єдність. Тим не менш, закон повинен пройти ряд змін. Більше того, його впровадження повинно стати наслідком укрупнення регіонів, адже надавати автономію всім 24 областям – майже абсурд», - вважають політичні експерти.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео