Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

З червня 2015 року Вищою радою юстиції прийнято понад 300 рішень щодо звільнення суддів з посад за о

241398 ПЕРЕГЛЯДІВ

Про це Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк повідомив під час брифінгу для засобів масової інформації на тему «Перші підсумки діяльності Вищої ради юстиції з очищення судової влади в Україні».

Голова ВРЮ нагадав, що Вища рада юстиції у новому складі була сформована у червні 2015 року. «Передусім слід відзначити, що формування нового складу Вищої ради юстиції відбулося за новими прозорими правилами, передбаченими Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд», на основі принципів гласності, незалежності від політичного впливу, з проведенням публічного конкурсу на посади членів Ради», – зазначив І.Бенедисюк, підкресливши, що на сьогодні склад Ради ще повністю не сформовано, оскільки не обрані по одному представнику від Верховної Ради України та з’їзду вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ. Водночас Голова ВРЮ повідомив ЗМІ, що з 9 червня 2015 року було проведено 22 засідання Вищої ради юстиції, 18 засідань дисциплінарної секції Ради та 18 засідань секції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад.

«Розуміючи важливу роль Вищої ради юстиції в процесі оновлення суддівського корпусу, члени Ради здійснювали інтенсивну роботу для належного виконання її конституційних повноважень», – зазначив І.Бенедисюк.

Голова Вищої ради юстиції також розповів, що на розгляді ВРЮ знаходиться близько 2800 скарг, що надішли до початку роботи Ради, та близько 2000 скарг на дії суддів – з початку діяльності ВРЮ 9 червня 2015 року. «Зрозуміло, що 15 членів ВРЮ, які працюють на постійній основі, не можуть одночасно відпрацювати одразу всю кількість скарг, бо кожній справі ми маємо приділити увагу», – зазначив Голова Вищої ради юстиції.

Водночас з червня 2015 року Вищою радою юстиції прийнято рішення про звільнення за особливих обставин стосовно 309 суддів. З них, у результаті розгляду рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищою радою юстиції вирішено внести подання про звільнення 282 суддів за порушення присяги.

Так, внесено подання про звільнення з посад за порушення присяги щодо 276 суддів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя: з них стосовно 83 суддів – Президентові України та стосовно 193 суддів – Верховній Раді України. «Обіймаючи відповідно до чинного законодавства посади суддів України, вони були призначені на посади в органи правосуддя Російської Федерації, чим порушили присягу судді», – наголосив І.Бенедисюк.

За словами Голови ВРЮ, серед рішень, пов’язаних зі значним суспільним резонансом, слід згадати рішення Вищої ради юстиції від 5 листопада 2015 року про внесення подання про звільнення за порушення присяги Кірєєва Р.В. з посади судді Печерського районного суду міста Києва. «Це рішення Вищої ради юстиції ґрунтується на висновках Європейського суду з прав людини у справі «Тимошенко проти України». У рішенні Європейського суду по цій справі встановлено, що тримання підсудної Тимошенко Ю.В. під вартою було свавільним та несумісним із цілями пункту 1 статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на свободу та особисту недоторканність), оскільки Печерський районний суд міста Києва виніс постанову від 5 серпня 2011 року про зміну запобіжного заходу щодо підсудної Тимошенко Ю.В. з підписки про невиїзд на тримання під вартою без достатніх правових підстав, зокрема без наявності ризику переховування від правосуддя, перешкоджання встановленню істини у справі або продовження нею злочинної діяльності», – сказав І.Бенедисюк.

Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента  від 18 січня 2016 року № 10 Кірєєв Родіон Володимирович був звільнений з посади у зв’язку із порушенням присяги судді.

Крім того, Президент підтримав подання ВРЮ про звільнення у зв’язку із порушенням присяги судді суддю Ленінського районного суду міста Луганська Золотарьова О.Ю., суддю Червонозаводського районного суду міста Харкова Васильєву О.О та суддю Оболонського районного суду міста Києва Літвінова В.Є.

Ігор Бенедисюк наголосив, що впродовж роботи повноважного складу Вищої ради юстиції особлива увага приділялася розгляду висновків Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Загалом на розгляд Вищої ради юстиції було передано 41 висновок ТСК про наявність ознак порушення присяги у діях 46 суддів. За всіма висновками Тимчасової спеціальної комісії Вищою радою юстиції було відкрито дисциплінарні справи, у 29 з цих дисциплінарних справ Рада прийняла остаточні рішення, з них: у 21 справі прийнято рішення внести подання про звільнення у зв’язку з порушенням присяги судді, у семи – справи направлено до ВККСУ для накладення іншого дисциплінарного стягнення, у діях  одного судді Рада не знайшла підстав для відповідальності судді.

Раніше Указом Президента від 23 листопада 2015 року за порушення присяги судді було звільнено з посади суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Бібіка М.М.

Голова ВРЮ звернув увагу на те, що матеріали близько300 справ стосовно суддів, які виносили рішення проти учасників масових акцій протесту в Україні у період з 21 листопада 2013 року по 11 квітня 2014 року, Тимчасовою спеціальною комісією не розглянуті, не передані Вищій раді юстиції після закінчення визначеного строку повноважень Комісії та до цього часу знаходяться в ТСК (на сьогодні Комісія передала на розгляд Ради лише три матеріали). «З урахуванням того, що питання можливого продовження строку повноважень ТСК належним чином не вирішено, розгляд зазначених матеріалів відкладається на невизначений строк та перешкоджає належному здійсненню Вищою радою юстиції своїх повноважень», – наголосив Голова ВРЮ.

За період своїх повноважень Вищою радою юстиції прийнято рішення щодо звільнення шести суддів у зв’язку з набранням законної сили обвинувальними вироками щодо них, а саме:

-      Божка В.М. з посади судді Вовчанського районного суду Харківської області;

-      Марченка С.М. з посади судді Теплодарського міського суду Одеської області;

-      Радькової І.В. з посади судді Київського районного суду міста Сімферополя АРК;

-      Таранцова С.П. з посади судді Каховського міськрайонного суду Херсонської області;

-      Следя В.М. з посади судді Кодимського районного суду Одеської області;

-      Гайдука А.М. з посади судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області.

На сьогодні прийнято Постанову Верховної Ради України про звільнення чотирьох суддів (Божка В.М., Марченка С.М., Таранцова С.П., Следя В.М.) та Указ Президента України про звільнення судді Радькової І.В.

Відповідно до Закону України «Про очищення влади» Вища рада юстиції розглядає звернення Міністерства юстиції України про порушення суддями вимог щодо несумісності.

Зокрема, за результатами розгляду звернення Мін’юсту 24 грудня 2015 року було прийнято рішення про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення Татькова Віктора Івановича з посади судді Вищого господарського суду України з підстав порушення вимог законодавства щодо несумісності.

Голова ВРЮ нагадав, що на першому в 2016 році засіданні Вищої ради юстиції, яке було проведено 14 та18 січня 2016 року, було ухвалено відкрити провадження за зверненням Міністерства юстиції України про порушення вимог щодо несумісності, визначених Законом України «Про очищення влади», суддею Вищого господарського суду України Удовиченком Олександром Сергійовичем.

Вища рада юстиції як конституційний орган здійснює дисциплінарне провадження стосовно суддів Верховного Суду України і суддів вищих спеціалізованих судів.

На виконання цих повноважень Вищою радою юстиції було відкрито дисциплінарні справи стосовно шести суддів вищих спеціалізованих судів, а саме:

-      суддів Вищого адміністративного суду України Бутенка В.І., Білуги С.В., Гаманка О.І., Чумаченко Т.А.;

-      судді Вищого господарського суду України Мирошниченка С.В.;

-      судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Швеця В.А.

24 грудня 2015 року Вища рада юстиції завершила розгляд дисциплінарної справи стосовно судді Вищого господарського суду України Мирошниченка С.В. та вирішила внести подання до Верховної Ради України про звільнення зазначеного судді з посади у зв’язку з порушенням присяги судді.

«Ми розуміємо, що головні суспільні очікування стосувалися очищення судової влади – звільнення суддів, чиї прізвища вже на устах майже у кожного. Перші результати нашої діяльності вже реалізовані через Указ Президента від 18 січня 2016 року № 10, сподіваємося на підтримку й інших наших рішень Президентом та парламентом», – підкреслив І.Бенедисюк.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео