Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Заборона ввезення антиукраїнських книг з Росії

Заборона ввезення антиукраїнських книг з Росії
162994 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Верховна Рада України запровадила процедуру на отримання дозволу ввезення до України книжок, що були надруковані на території Російської Федерації, також дозвіл необхідний для тих товарів, що були завезені до нашої держави з РФ та територій, що перебувають у тимчасовій окупації.

     Ці та інші положення викладені в законопроекті №5114, що був прийнятий депутатами Верховної Ради під час другого читання.

     За підтримку закону виступило 237 нардепів із 226 потрібних.

     Закон, що було прийнято та відправлено до Президента, постановляє, що продукція видавництв, що має ознаки виготовлення в РФ чи навіть просто ввозиться з цієї сусідньої зі сходу країни чи територій під окупацією, потрапить до українських митниць та пройде вглиб країни лише в тому випадку, якщо ці товари мають при собі дозвіл. Цей закон не поширюється на книги, що були ввезені в якості ручної поклажі громадян, якщо кількість примірників не перевищує 10 штук.

     Щоб отримати дозвіл на ввезення, потрібно звертатися до центрального органу виконавчої влади, призначення якої забезпечення та приведення до виконання політики держави у сфері інформаційного впливу. Саме на цьому органі лежить обов'язок контролювати продукцію видавництв, що потрапляє до нас з Росії, що дозволена до поширення в нашій країні. Інформацію про такі книжки можна буде знайти на сайті органу та єдиного держпорталу.

     Згідно з пунктами прийнятого закону, давати оцінку та розглядати продукцію видавництв з метою віднесення до тої, що дозволена в країні, мусить рада експертів уповноваженого органу, що буде сформовано з представників різних галузей науки, культури, психіатрії, громадських організацій, фахівців з інформації.

     Також у законодавчому акті повідомляється, що розповсюджувати в Україні видавничі продукти з Росії чи окупованих територій без отримання спеціального дозволу буде означати штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат українця у випадку першого порушення та 50 – за кожен наступний.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео