Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Українським аграріям доведеться пересівати 500-700 тисяч гектарів озимих культур

27002 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні гарантовано доведеться пересівати 500-700 тисяч гектарів озимих. Не виключено, що пересівати прийдеться і додаткові площі, посіви на яких знаходяться у незадовільному стані (низький відсоток схожості).

Таку думку висловила Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру.

Адаменко зазначає, що найбільше доведеться пересівати на Дніпропетровщині, Харківщині, Полтавщині, а також в деяких частинах Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей. Йдеться, головним чином, про озимий ячмінь. Його висіяли в нетипових регіонах - на Волині, наприклад, де він весь загинув.
Взимку, коли прийшли сильні морози, пшениця їх пережила, а ячмінь вимерзнув. На щастя, на Волині було посіяно мало озимого ячменю.

На півдні України ячмінь сіяли аж до грудня, тому навіть невеликі морози він переніс погано. В результаті місцями було втрачено до 50% посівів.

На Полтавщині ситуація більш-менш нормальна - там теж висівали ячмінь пізно, але завдяки теплому клімату у листопаді і грудні сходи таки з’явилися. На Дніпропетровщині та Харківщині справи йдуть гірше - там доведеться пересівати близько 50% площ.

Тетяна Адаменко додала, що осінь була суха, зате початок весни радує опадами (100-160% від норми), завдяки чому відновився водний баланс.

Нагадаємо, в Україні було висіяно 7,1 мільйон гектарів озимих жита, ячменю і пшениці (89% від 2014 роки). З них 8% посівів не зійшло.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео