Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: Через систему оподаткування у 2015 році українцям доведеться затягнути паски

Новини України: Через систему оподаткування у 2015 році українцям доведеться затягнути паски
53019 ПЕРЕГЛЯДІВ

У 2015 році сума доходів повинна налічувати 475.2 мільярдів гривень, а видатків 527,2 млрд грн., про це зазначено у законі «Про Державний Бюджет України на 2015 рік». 

У 2015 році сума доходів повинна налічувати 475.2 мільярдів гривень, а видатків 527,2 млрд грн., про це зазначено у законі «Про Державний Бюджет України на 2015 рік». Видимим є бюджетний дефіцит у розмірі 63,7 млрд грн. Задля покриття нестачі, гроші збиратимуть за рахунок змінення податкового законодавства, а також численних нововведень.
Таким чином, вже з першого січня ставка єдиного соціального внеску впаде з 41% до 16,4%. Проте тільки у випадку, якщо заробітна плата на підприємстві перевищуватиме втричі мінімальну ставку. До прикладу, у випадку, коли зарплата відповідає двом мінімальним, тоді ставка єдиного соціального внеску залишатиметься, залежно від категорії, на рівні від 34,8% до 38,11%.
Великі заробітні плати піддаватимуться оподаткуванню. Тобто доходи до 10 мінімальних зарплат оподатковуватимуться сумою у 10% і 20% для доходів, які перевищуватимуть 10 мінімальних зарплат.
Також з 15% до 20% будуть збільшені податкові ставки на пасивні доходи фізичних осіб, мова йде про відсотки, прибуток від інвестування та роялті.
Заможні особи матимуть можливість «нульового» декларування власних доходів, майна та фінансового стану, а також отриманих з порушенням законодавчих норм України, створення «вхідного» залишку з метою здійснення подальшого контролю за видатками. Таке декларування не є обов’язковим, здійснюватиметься цілком добровільно. У випадку неподання декларації, таким особам вважатимуть задекларованими активи вартістю у 200 тисяч гривень.
Податковою реформою передбачено скорочення податків з 22 до 9. Незмінними лишаються оподаткування прибутків та доходів фізичних осіб, акцизне оподаткування, збори, податок на додану вартість, плата за ренту та місцеві оподаткування, які включають у себе податки на майно та єдиний податок.
Від продажу алкогольних виробів через роздрібні торговельні мережі вводиться акцизний податок. Ставку встановлюватимуть місцеві органи влади, її розмір залежатиме від обсягу реалізації і коливатиметься від 2% до 5% .
Платникам єдиного податку збільшать в два рази максимальний поріг доходу, що налічуватиме суму у розмірі до 300 тисяч гривень. Це дає можливість вибору I групи єдиного податку та зменшить майже вдвічі відсоткові ставки цього податку з 3(5)% до 2% – у разі сплати ПДВ; з 5(7)% до 4%.
Силами місцевої влади запроваджуватимуться і збиратимуться податки за нерухоме майно і дорогі автомобілі. Оподаткування на нерухоме майно, до якого входить житлова і нежитлове, становитиме розмір до 2% мінімальної заробітної плати, тобто 24,36 гривень за 1 кв.м. Оплачувати необхідно буде один раз на рік. Податок не збиратиметься на квартири до 60кв.м., а також будинки до 120 кв.м . Окрім того, податок не збиратиметься з нежитлових будівель , які задіяні в аграрному секторі чи промисловості, ринки і МАФи.
Дорогі автомобілі, з яких збиратиметься податок, визначаються за такими параметрами: для дизельного двигуна об’єм має перевищувати 2,5 тис. см3 , а для бензинового – 3 тис. см3., враховуватиметься й вік, який не повинен перевищувати 5 років. Ставка податку нараховує 25 000 гривень на рік.
На лотерейний обіг впроваджується податок у розмірі 10%.
Протягом року діятиме непостійний закон, що стосується впровадження мита на ввіз імпортних товарів. Так на 100 товарних груп ставка становитиме 5% та 10%. Поширення імпортного збору здійснюватиметься на мазут, вугілля, медикаменти, серед яких й лікувальні засоби для хворих на онкологію та для гемодіаліз.
При купівлі валюти зросте збір до пенсійного фонду з 0,5% до 2%. Проте для безготівкових операцій такі збори ліквідовані.
Військовий збір продовжили у 2015 році. Тож податок збиратиметься у розмірі 1,5% від загальної суми заробітної плати. Зокрема збільшилася база оподаткування на усі доходи, які піддаються оподаткуванню ПДФО.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео