Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Нововведення Ісландії

Нововведення Ісландії
162922 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Геотермальні ТЕС використовують тепло Землі як джерело енергії, але в Ісландії вирішили розвинути технології на кілька кроків вперед і отримувати енергію з рідкої магми. Цей принцип передбачає буріння свердловин вглиб планети до досягнення температур від 400 до 1000 градусів за Цельсієм, які б дозволили проводити в десять разів більше електроенергії, ніж звичайні геотермальні джерела енергії.
     Ісландія вже відмовилася від використання викопного палива, але це не зупиняє їх прагнення до інновацій. Проект The Iceland Deep Drilling Project (IDDP) здійснює буріння на 5-кілометрову глибину в земній корі, використовуючи свою бурову установку під назвою «Тор» ( "Thor"). Ділянка розташована на півострові Рейкьянес поблизу Серединно-Атлантичного хребта, де теплова енергія виходить між тектонічними плитами Землі.
     Рухаючись вниз, дослідники за IDDP сподіваються знайти «сверхкритический пар», який містить більше теплової енергії, ніж будь-яка рідина або газ. Потенційні 50 мегават енергії, які можуть бути отримані з цього пара, роблять 5 МВт енергії від типової геотермальної свердловини нікчемними. Це означає, що 50000 будинків можуть отримувати енергію від однієї супер-гарячої свердловини.
     Така технологія є дуже перспективною, оскільки надкритична геотермальна енергія може бути отримана всюди, де знайдені молоді вулкани. Поточний проект IDDP був запущений після того, як компанія випадково натрапила на магму ще в 2009 році, але роботи були припинені через проблеми з корозією.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео