Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У березні українцям слід чекати подорожчання залізниці

У березні українцям слід чекати подорожчання залізниці
53084 ПЕРЕГЛЯДІВ

Фахівці планують підняти ціни на проїзд у залізничному транспорті на  21%. Про це повідомляється на офіційному сайті Укрзалізниці.


Зміни тарифів стосуються тих потягів, які курсують внутрішніми маршрутами України. Індексування цін проведуть у три етапи: відразу на 6% з 1 березня, згодом на 7% 1 квітня і з першого числа травня на 6,5%. Також на 5,2% з того ж таки початку весни дорожче обходитиметься пересування у вагонах другого класу поїздів Інтерсіті+ (ІС+). Старою залишиться лише вартість проїзду у першому класі ІС+.

Це вимушений крок, пояснив Ігор Бреус, начальник департаменту пасажирських перевезень далекого сполучення. За його словами, причиною подорожчання є неухильне збільшення цін на продукцію для потреб залізничного транспорту. Не секрет, що тарифи не відповідають собівартості перевезень (остання утричі більша) і підприємство зазнає значних збитків. Держава мала би компенсувати з держбюджету затрати перевізнику, як це роблять у європейських країнах на кшталт Франції та Німеччини, однак в Україні не повертають у повному обсязі навіть витрати за перевезення пільговиків. Наприклад, 2014-го року підприємству компенсували лише 30% витрачених коштів.

За допомогою індексування цін на білети дирекція Укрзалізниці сподівається на 414,8 мільйонів гривен зменшити субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних, і передбачають витратити цього року 5 мільярдів національної валюти на згадані вище потреби.

Як раніше повідомляв Олександр Кава, заступник міністра інфраструктури України, Укрзалізниця також шукатиме фінансової підтримки в іноземних інвесторів.

Зауважимо, що остаточне рішення щодо індексації тарифів ще не прийняте – воно досі розглядається спеціалістами.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео