Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Російських миротворців не має бути у зоні АТО

Російських миротворців не має бути у зоні АТО
54967 ПЕРЕГЛЯДІВ

Жодних російських миротворців чи інших представників з боку кремлівських агресорів. За таку позицію висловились представники Міністерства закордонних справ України.

За словами МЗС, Україна готова опрацювати реалізацію миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй на сході країни, проте за однієї умови – серед членів місії не повинно бути жодних російських представників.

Цю позиції вони обґрунтували тим, що це не відповідатиме основним принципам миротворчої операції організації. Крім цього, країна-агресор не має права давати згоду на проведення цієї операції. ОПМ має пройти згідно з усіма вимогами Мінських угод та норм, на яких базується ООН, зазначається у відомстві. Також вони хочуть, аби спостерігачі від ОБСЄ контролювали цю миротворчу операцію.

Український очільник Петро Порошенко два роки тому ініціював цю операцію, проте Росія постійно відхиляла її реалізацію. Москва активно перекручувала інформацію та ціль місії, а також видавала військовий конфлікт в Україні за внутрішні протиріччя.

Наразі відомо, що Україна має отримати консультацію стосовно місії у делегації Ради безпеки ООН. Українські дипломати переконані, що «режим тиші» в зоні АТО, пов'язаний із початком навчального року, сприятиме реалізації діалогу стосовно миротворчої діяльності на Донеччині.

У свою чергу Путін заявив, що його міністр МЗС має ініціювати в РадБез ООН нову резолюцію за участю росіян в миротворчій місії на сході України.

Зокрема, Кремль хоче, аби миротворчі сили розмістилися виключно на лінії розмежування. Миротворці зможуть прийти на Донбас лише після відведення важкого озброєння та військових із обох боків. А це потрібно обговорити з представниками ОРДЛО, переконує Путін.

Таку позицію категорично відмовляється приймати українська сторона. На думку, представника від України у Трьохсторонній контактній групі по «Мінську» Ірини Геращенко, Кремль перекручує значення, а схема, яку РФ пропонує - цілком не прийнятна для України.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео