Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: Закінчився фестиваль «Кюстендорфі» Еміра Кустуріца

Новини України: Закінчився фестиваль «Кюстендорфі» Еміра Кустуріца
238315 ПЕРЕГЛЯДІВ

У сербському містечку Дрвенград на днях завершився фестиваль «Кюстендорф», який проводиться вже восьмий раз.


У сербському містечку Дрвенград на днях завершився фестиваль «Кюстендорф», який проводиться вже восьмий раз. Його організовував режисер Емір Кустуріца. Як уже повідомлялося раніше, відкриття фестивалю пройшло 21 січня. У перший день Кустуріца зустрічав своїх гостей хлібом-сіллю та чаркою сербського напою - ракії (тобто фруктової горілки). Захід, як завжди, пройшов у домашній обстановці. Будинок, в якому проходив кінофестиваль, побудований у горах, біля кордону з Боснією. Він призначався для зйомок фільму, який має назву «Життя як диво», а тепер є культурно-освітнім центром Дрвенграда і одночасно резиденцією знаменитого кінорежисера Еміра Кустуріци. Все в будинку підкреслює антіголлівудскій характер заходу. Відомо, що червона доріжка, метелики та смокінги офіційно під забороною. А якщо хтось випадково у розмові вжив англіцизм, то ризикує попасти під насміх господаря, який є дворазовим володарем «пальмової гілки» кінофестивалю в Каннах. Подейкують, що десь під горою є прориті ходи. Подолати сотні верст здатні тільки справжні друзі – це ті, що знаються в нестандартному кіно і поділяють мої цінності. Також відомо, що емблемою восьмого фестивалю Еміла Кустуріци є вовк, який власною силою зупиняє потяг.
Режисер Альфонсо Куарон, який отримав «Оскар», поділився думкою про те, який сенс вкладений в цю емблему: «Вовк завжди буде спереді потягу, а поїзд – це лише бранець інерції. Вовк бігає там, де йому заманеться».
Завданням кінофестивалю Емір вважає можливість звести відомих і початківців кінематографістів. Як виявилося, це йому вдається. В конкурсну програму 2015 року увійшли роботи початкових режисерів. Метри демонстрували проекти поза конкурсом. На «Кюстендорфі» були показані такі фільми: «Сонячний удар» режисера Микити Михалкова та фільм Олексія Тряпіцина «Білі ночі листоноші». Потім провели майстер-класи.
А в основну програму увійшли 17 короткометражних. Увечері 26 січня 2015 року підвели підсумки кінофестивалю. Як виявилося, «Золоте яйце» - головний приз фестивалю «Кюстендорф» дістався фільму «Стелла Маріс», режисером якого є Джакомо Абруццезе. Друге місце, тобто «Срібне яйце» отримав Марко Сопич за «Сумку». Володарем «Бронзового яйця» став Гутмундур Арнар Гудмундсон за фільм «Долина китів».

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео