Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Смерть від води: що п’ють українці?

Смерть від води: що п’ють українці?
26685 ПЕРЕГЛЯДІВ

Якісна питна вода є запорукою здоров’я людини. Адже більше 80-ти відсотків хвороб пов’язані з тим, яку воду ми п’ємо.


Якісна питна вода є запорукою здоров’я людини. Адже більше 80-ти відсотків хвороб пов’язані з тим, яку воду ми п’ємо. І хоч ми й розуміємо, що без води немає життя, але все ж не можемо перестати її забруднювати. Від 1990 до 2008 року частка забруднених вод у загальному водовідведенні зросла з 16% до 32%, тобто вдвічі.
Основою водопостачання в Україні є Дніпро, але сьогодні на цій річці знаходяться 50 промислових центрів, 4 АЕС та десятки тисяч промислових і сільськогосподарських підприємств. Також у річку потрапляє безліч промислових та каналізаційних відходів, що у свою чергу теж негативно впливає на якість води, яка не може бути повністю очищена, оскільки ступінь її забруднення дуже високий. Разом зі стічними водами у найбільшій водній артерії країни опиняється 900 тис. тон забруднюючих речовин. А внаслідок хлорування, кількість хлороформу у питній воді в 1,5 – 2 рази перевищує норму, рекомендовану ВООЗ. Також через великі водоймища, на Дніпрі швидкість течії зменшилась, внаслідок чого спостерігаються постійне «цвітіння» води.
Існує факт, що у нашій державі нормується менше показників якості води, ніж в країнах Європи та США. Відомо, що за нормами ВООЗ їх повинно бути 160, за нормами США – 100, ЄС – 50. А в Україні аналізується близько 40 показників.
Наша питна вода відноситься до однієї з найнижчих категорій якості – до четвертої. Основною проблемою є відсутність на водопроводах зон санітарної охорони. Найгірша якість води виявлена у Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській областях.
Таким чином, ситуація з питною водою в нашій країні є невтішною. Ця проблема загострилась сильніше протягом останніх років і потребує якнайшвидшого вирішення.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео