Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: У Непалі протестують проти нової конституції

Новини України: У Непалі протестують проти нової конституції
211773 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Непалі спалахнули бійки в парламенті і поліція заарештувала протестуючих у столиці, через те що зросла напруженість у країні перед дедлайном для розробки нової національної конституції.


У Непалі спалахнули бійки в парламенті і поліція заарештувала протестуючих у столиці, через те що зросла напруженість у країні перед дедлайном для розробки нової національної конституції.
Опозиційні депутати кидали стільці і мікрофони і напали на спікера парламенту вранці у вівторок. Маоїстська опозиція звинувачує правлячу коаліцію в спробі проштовхнути свої пропозиції без консенсусу.
Лідери Непалу встановили 22 січня в якості дедлайну для проекту конституції.
Політичні партії країни намагалися досягти угоди щодо нової конституції, починаючи зі скликання перших установчих зборів колишнього королівства, які були обрані у 2008 році. Граничні строки узгодження нової конституції неодноразово порушувалися.
Вибори у 2008 році були наслідком мирного договору із повстанцями-маоїстами, які вели протягом десяти років громадянську війну, в якій загинули більше 12 тисяч людей.
Законодавці-маоїсти стверджують, що дискусії з приводу конституції повинні продовжуватися доти, доки не буде досягнуто згоди, навіть якщо це означає, що треба встановити ще один крайній термін.Але правляча коаліція має підтримку двох третин зборів загальною чисельністю у 605 членів і може проштовхнути проект нової конституції без підтримки маоїстів.
Очолювана маоїстами опозиція закликала до загальнонаціонального страйку у спробі виказати протест проти рішення уряду. Згідно різним повідомленням, фабрики, школи і магазини були закриті у вівторок і транспортне сполучення було паралізоване. Багато вулиць в Катманду були порожніми під час ранкової години пік, оскліьки люди залишилися вдома. Тисячі поліцейських були розгорнуті в столиці.
Деякі з протестувальників підпалили транспортні засоби, які вирішили продовжувати роботу, щоб спробувати примусити їх долучитися до страйку. Поліція заарештувала понад 50 осіб.
Після подібних сцен хаосу, Установчі збори було знову відкриті протягом приблизно години у вівторок. Але коли опозиційні депутати скандували гасла проти планів провести голосування за запропонований проект конституції, спікер оголосив перерву до середи.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео