Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: На Каховському водосховищі в Запорізькій області рятувальники зняли 16 людей з крижи

105954 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Василівському районі Запоріжжя через погіршення погоди та стрімкого посилення вітру порушилася цілісність льоду в Каховському водосховищі.


У Василівському районі Запоріжжя через погіршення погоди та стрімкого посилення вітру порушилася цілісність льоду в Каховському водосховищі. У результаті декілька крижин, на яких в той момент знаходилися рибалки, відчалили від берега. Напевно, трагедії б не уникнути, якби не регіональний глава служби з НС. Він подбав про зимових рибалок.
- У нас є багаторічний досвід щодо екстремальних ситуацій, так як протягом зими ми проводимо рейди для попередження подібних трагедій, - розповіла начальник відділу Запорізького обласного управління з НС Юлія Баришева. - Незважаючи на наші численні попередження, в той день рибалки все ж таки вийшли на лід. Після обіду льодова обстановка і погода різко змінилися. Перші сигнали від жителів Василівського району Запорізької області, які помітили відірвану крижину, на якій було 6 рибалок, надійшло приблизно о першій годині. Від берега крижину відділяла 200-метрова вимоїна. Рибалки зателефонували також до служби порятунку Василівського райсектора. Цих шість чоловік представники аварійно-рятувального загону зняли з крижини на повітряній подушці за допомогою катера.
Трохи згодом надійшов ще один сигнал про двох рибалок, які опинилися в такій же ситуації поблизу села Верхня Криниця. Їх також рятувальники доставили на берег. Після цього ще 8 чоловік зняли з крижини біля села Плавні.
Підведемо підсумки: за дві години рятувальники доставили на берег 16 чоловіків. На щастя, допомога лікарів нікому не знадобилася. Любителі риболовлі подякували рятувальникам, але чесно зізнавалися, що і надалі будуть рибалити в подібних умовах, так як відмовити в задоволенні собі посидіти над лункою з вудкою не можуть, хоча вони розуміють, що ризикують цим своїм життям. Рятувальники попереджають рибалок: більш-менш міцний лід на водоймах зберігався до 17 січня. В Україні настало потепління, тому лід поступово почав підтаювати. У минулу суботу товщина льоду вже була небезпечною, так як вона буда всього десять сантиметрів.
Співробітники рятувальної служби України вживають профілактичні рейди регулярно. В місцях ловлі на Дніпрі та водосховищах, на узбережжі Азовського моря поширюють газету «Ситуація», в якій чітко і ясно написано, як можна уникнути небезпечних моментів, або що робити, щоб врятуватися самому або допомогти врятувати людину, яка провалився під лід. Також в електричках, якими жителі Запорізької області відправляються на рибалку, ведуться роз’яснювальні бесіди. До речі, частина рибалок все таки прислухається до порад.
Враховуючи теперішню крижану обстановку і несприятливий прогноз гідрометцентру, начальник главку розпорядився обладнати ще один рятувальний пост, на якому чергуватиме катер на повітряній подушці цілодобово. Другий катер базується тепер в Енергодарі для швидкого реагування на ЧП в акваторії водосховища. Для порятунку людей підготовлено 24 плавзасоби.
Варто зазначити, що у служби порятунку є як однодумці, так і представники влади.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео