Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Україна готується відзначити святі релігійні Спаси

Україна готується відзначити святі релігійні Спаси
243394 ПЕРЕГЛЯДІВ

14-го серпня, наша держава відзначила Перший Спас, котрий, спираючись на давньоісторичні свідоцтва, отримав назву «Спас на воді» через прийняття саме цього дня князем Володимиром хрещення. Ті традиції не залишають українських громадян і зараз, через що саме 14-го серпня чищення та впорядкування зазнають і джерела, і криниці. А Свято Маковія, котре ще у дохристиянські часи вшановувало Богів Спасів через освячення людьми квітів, городини та меду, міцно увійшло до релігійної культури сучасного українського світу, ставши Медово-Маковим Спасом.

Зі свята Маковія і до 28-го серпня релігійна громада України вступає у суворий Успенський піст, протягом якого її чекають ще два Спаси – Яблучний (19-го серпня) та Хлібний або Післяуспінний (29-го серпня – день, котрий символічно означає закінчення літа).

Приходячи до церкви під час Маковія, люди освячували букети квітів і трави, прозвані у народі маковійчиками. Складалися вони з маку, м’яти, чорнобривців, полину, деревію, базиліку та любистку. Після освячення такі букети прикрашали оселю, зберігалися до наступної весни та слугували оберегами від упирів, дурного ока та нечистої сили, допомагаючи врожаєві та господарству вродити та процвітати.

Оминув плин часу і освячення меду, котре й сьогодні присутнє у кожному з регіонів нашої Батьківщини. Особливе задоволення, без сумнівів, у цій процедурі обумовлене подальшим медовим частуванням та приготуванням суто українських страв із використанням цього продукту та маку – вареників, пряників та надзвичайно улюблених дітьми шулік.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео