Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

15 лютого: Стрітення Господнє

15 лютого: Стрітення Господнє
185461 ПЕРЕГЛЯДІВ

15 лютого традиційне свято, яке відзначають православні християни, католики і деякі протестантські конфесії. Це Стрітення Господнє.


15 лютого традиційне свято, яке відзначають православні християни, католики і деякі протестантські конфесії. Це Стрітення Господнє. За релігійним уявленнями в цей день, через 40 днів від народження Ісуса Христа, Діва Марія зі святим Йосифом і маленьким Ісусом зустрілися в Єрусалимському храмі з праведником Симеоном. Симеону було більше 300 років, оскільки йому була підготовлена особлива доля – на власні очі побачити Сина Божого. Тому це свято – зустріч старця Симеона з Божим Дитям і називається Стрітенням, оскільки воно знаменує прихід Божий, а також символізує Зустріч Нового і Старого Завітів.

Але в народі збереглися ще давніші вірування, пов’язані з цим великим святом. Наші предки були язичниками, які вірили в сили природи. За їхніми уявленнями саме в цей день Зима зустрічалася з Весною, тому всі уважно стежили за найменшими змінами погоди, які відбувалися. Читаючи наступні прикмети, ви можете самі спробувати передбачити погоду.

        

День Стрітення теплий і сонячний, то і весна тепла.

Якщо в цей день сніжок - весною буде дощик, тобто весна буде затяжною і дощовою.

Якщо вранці випав сніг - на врожай ранніх хлібів; коли ж у полудень - зернові будуть середні, а увечері - недорід.

Якщо на деревах іній - вродять добре гречка і бульба.

Якщо на Стрітення сонце визирає з-поза хмар, то весна не забариться, а якщо цього дня не буде видно сонця, то 24 лютого вдарять морози.

Отже, 15 лютого – цікаве свято не тільки для вузького кола віруючих, але й для всього загалу. Відродження традицій предків допоможе зміцнити нашу культуру і знайомити підростаюче покоління з фольклорною спадщиною українського народу.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео