Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У ДНІПРІ РОЗПОЧАВ РОБОТУ ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ З’ЇЗД ВІЙСЬКОВИХ СВЯЩЕННИКІВ (КАПЕЛАНІВ)

У ДНІПРІ РОЗПОЧАВ РОБОТУ ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ З’ЇЗД ВІЙСЬКОВИХ СВЯЩЕННИКІВ (КАПЕЛАНІВ)
83745 ПЕРЕГЛЯДІВ

6 березня 2018 року в м. Дніпро відкрили Перший Всеукраїнський з’їзд військових священників (капеланів) УПЦ Київського Патріархату.

З’їзд розпочав свою роботу зі спільної молитви за Україну та її захисників. Потім для всіх присутніх презентували нову документальну стрічку про військових капеланів України.

Після перегляду фільму були вітальні слова почесних гостей – а їх було в цей день чимало.

Президент Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» - Петровський Олександр Володимирович; Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній;
Єпископ Дніпровський та Криворізький Симеон;
Голова Дніпропетровської обласної ради - Пригунов Гліб Олександрович ;
Заступник міського голови м.Дніпро з питань діяльності виконавчих органів - Олександр Віталійович Шикуленко ; Начальник головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних сил України, генерал - майор Олег Грунтковський;
Заступник командувача Національної гвардії України по роботі з особовим складом генерал-майор Ярослав Сподар;
Начальник відділу з питань військового духовенства ДПСУ полковник Валерій Хіміч;
Еміль Арутюнян, меценат, волонтер;
Анатолій Свирид, Президент ГО «Серця Кіборгів».

Настоятель Вірменської Апостольської Православної Церкви св. Григора Лусаворіча, протоієрей Тер Амазасп.

Риженко Сергій Анатолійович - головний лікар КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. Мечникова».

Після вітальних слів були нагороджені нагородами, подяками та відзнаками УПЦ КП та Патріарха Філарета - військові капелани, волонтери, меценати і патріоти України, громадські діячі, представники культури та багато інших.

Серед нагороджених дніпрян – меценат, президент Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» Олександр Петровський, меценат та волонтер Еміль Арутюнян, військовий капелан Дніпровської Єпархії Дмитро Поворотний, заслужена артистка України Оксана Петровська, віце-президент Міжнародного благодійного фонду Олександра Петровського «Солідарність» – Яна Іванілова.

Організатор цього заходу - Синодальне управління військового духовенства УПЦ Київського Патріархату.

Головний партнер - Міжнародний благодійний фонд Олександра Петровського «Солідарність».

250 військових священнослужителів УПЦ КП вперше зібралися разом в одному місці.
Такий з'їзд всеукраїнського масштабу відбувається вперше саме в Дніпрі не випадково.

Коли на передовій ще не було психологів, а волонтерський рух тільки зароджувався, перші військові капелани з Дніпра в камуфляжній формі вже були серед бійців.

І саме в військових госпіталях Дніпра молитвою і добрим словом священнослужителі підтримали воїнів, які отримали поранення на передовій, захищаючи незалежність і територіальну цілісність держави.

«Українські військові капелани - такі ж захисники Вітчизни. Їх так само рвуть кулі і осколки.

У зоні АТО щодня відбувається служіння понад ста військових капеланів. В цілому ж за два роки збройного конфлікту українське духовенство різних церковних юрисдикцій направило на фронт і в прифронтову зону близько 600 священнослужителів.

І кожен з них, ризикуючи життям, підтримував дух і волю наших бійців», - зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

«Всі бажають, щоби наша Україна мала волю, мала потужну армію та капеланське служіння.

Я хотів би згадати тих капеланів, які починали свої перші ротації, починали ще з Майдану, які йшли як волонтери, - з вас починалася ця важлива робота.

Ваша діяльність принесла плоди: 143 військові посади капеланів у ЗСУ зайняли священики УПЦ Київського патріархату.

Крім того, багато священників діють як волонтери, за покликом серця», - сказав на відкритті зібрання голова Синодального управління військового духовенства УПЦ Київського патріархату митрополит Іоан (Яременко).

З’їзд організувала УПЦ Київського патріархату на виконання наказу Міністерства оборони України від 14.12.2016 №685 «Про затвердження Положення про службу військового духовенства ( капеланську службу) у Збройних Силах України», з метою підвищення рівня професійної підготовки штатних військових священиків (капеланів), богословської підготовки священнослужителів - кандидатів на посади «військовий священик (капелан)», що забезпечують душпастирську опіку військовослужбовців Збройних Сил України.

На зібранні у Дніпрі військові капелани підсумують результати діяльності військових священиків в силових структурах за період 2014-2018 років та сформують концепцію подальшого розвитку військового духовенства в Збройних Силах та інших військових формуваннях України.

Також делегати прослухають короткий курс про подолання кризових ситуацій та роботу з сім’ями військовослужбовців.

За словами Єпископа Дніпропетровського і Криворізького Симеона, дуже важливо, що з'їзд відбувається у Дніпрі завдяки підтримці Міжнародного благодійного фонду Олександра Петровського «Солідарність» і Української Православної Церкви, що зайвий раз підкреслює розвиток патріотизму та духовності у місті Дніпро.

А представники місцевих та Всеукраїнських ЗМІ мали можливість поспілкуватися з учасниками бойових дій, представниками силових відомств та військовими священиками, які несуть своє служіння на передовій. Загалом у військах понад 400 капеланів Помісної Церкви.

Найбільше - саме з Дніпровської Єпархії.
З’їзд триватиме три дні.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео