Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У Дніпрі урочисто відкрили новий Вірменський храм

У Дніпрі урочисто відкрили новий Вірменський храм
55824 ПЕРЕГЛЯДІВ

17 березня 2018 року у Дніпрі відкрили вірменську Апостольську церкву Святого Григора Лусаворича – одну з найбільших у Східній Європі.

Також відбулася церемонія освячення храму.
Її провів чинний 132-й Верховний Патріарх і Католикос всіх вірмен, першоієрарх Вірменської апостольської церкви Гарегін II.

До Украіни він спеціально прибув із Ечміадзінського кафедрального собору, що у Вірменії.
У Дніпрі Верховного Патріарха зустрічав і супроводжував меценат і патріот Дніпра, президент Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» Олександр Володимирович Петровський, меценат і волонтер Еміль Карленович Арутюнян. Саме завдяки їх зусиллям та фінансовій підтримки, новий вірменський храм у Дніпрі був добудований у рекордно стислі терміни.

А представники вірменського культурного центру переконані: з відкриттям цього храму для вірменської громади міста починається новий етап.
«Перший камінь у фундамент храму заклали ще у 2003 році.
Храм Св. Григора Лусаворича - святиня для вірмен Дніпра і всієї України. Ми будували його більше 15 років. У 2017 році єпископ Маркос освятив хрести. Думали, що відкриємо храм в минулому році, однак вирішили почекати візиту в Україну Верховного патріарха і католікоса всіх вірмен Гарегіна ІІ. І ось сьогодні, 17 березня, довгоочікуваний візит відбувся », - зазначили у Вірменському культурному центрі.

За півгодини до прибуття Патріарха біля храму Св. Григора Лусаворича почали збиратися представники духовенства різних конфесій - православні, католики, протестанти, але в першу чергу - вірмени. Серед почесних гостей і Епископ Дніпровський та Криворізький УПЦ КП Владика Симеон та інші представники різних конфесій, а також гості з Європи та Ватикану.
Всього на церемонію освячення храму прийшли близько трьох тисяч осіб.
Були присутні також і представники влади - міський голова Дніпра Борис Філатов, губернатор Валентин Резниченко та голова Дніпропетровської обласноі ради Гліб Прігунов.
О 10.45, як і було заплановано, поріг храму переступив 132-й Верховний патріарх і Католикос Вірменської Апостольської церкви Гарегін ІІ.

Він відслужив молебен, учасниками якого були представники різних конфесій. Після освячення храму, патріарх звернувся з проповіддю на вірменській мові. Меценатам, які допомагали в будівництві храму, патріарх вручив нагороди.
Варто відзначити, що Гарегін ІІ - один з найавторитетніших релігійних діячів сучасності. Патріархом церкви він став в 1999 році, з 2013 року очолює Всесвітню раду церкв - організацію, яка покликана сприяти діалогу між різними християнськими конфесіями, а в ідеалі - об'єднати православних, католиків та інших християн.

"Це велика радість, що не згасає. Наші віряни отримали довгоочікуваний храм. Велика подяка всім, хто сьогодні був присутній тут" – відзначив голова Української Єпархії Вірменської Апостольської Церкви єпископ Маркос Оганесян.
Храм Святого Григора Лусаворича розташований на вул. Леваневського, 13. Церква, яку збудували вірмени,меценати і патріоти міста, є однією з найбільших святинь у Східній Європі. Споруда побудована за традиціями вірменської культури
і оформлена вулканічним каменем туф особливого, персикового відтінку, який доставляли безпосередньо з Вірменії. Архітектори храму – Варужан Айрапетян, Хачик Данієлян і Самвел Макян. Орнамент і фігури на фасаді будівлі виконав майстер-різьб’яр по каменю з Вірменії Хачатрян Арутюнов.

За словами представників вірменської громади, за вірменськими традиціями, церква є не тільки духовним центром, а й виконує роль культурного центру. При храмі діє вірменська недільна школа. На території храму встановлені традиційні пам’ятні камені – хачкари.
Храм розташований неподалік колишнього проспекту Калініна, який тепер носить ім’я героя Небесної сотні Сергія Нігояна.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео