Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Земному клімату загрожує арктичний метан

213767 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щодня у засобах масової інформації з’являється інформація, яка попереджає про загрозу для людства. Одна із найреальніших – глобальне потепління та зміна клімату Землі. Нещодавно група вчених, які співпрацюють з Томським політехнічним університетом, зуміли виявити декілька полів викиду метану в арктичному шельфі на території Сибірського краю. З вуст Наталі Шахової, професора кафедри геології та розвідки корисних копалин, прозвучала заява про те, що такі аномальні процеси матимуть негативний вплив на клімат планети.

Метан на поверхні з’явився в результаті танення льоду та підвищення температури в зоні вічної мерзлоти. На процес танення льодового покриву в Арктиці впливає збільшення рівня води в Світовому океані.

Тобто, один процес запустив ланцюгову реакцію і, як наслідок, в шарах товстої криги утворилося щось на зразок колодязів з газом, через які метан проходить на земну поверхню і відбуваються його значні викиди в атмосферу.Коли збільшиться його концентрація,  знову выдбудеться підвищення температури.

Щоб не допустити катастрофи, проходять міжнародні дослідження, під час яких спеціалісти із США, Росії, Нідерландів, Англії та Швеції будуть намагатися спрогнозувати ризики та загрози, які можуть виникнути, якщо айсберги й далі танутимуть, а також розроблять рекомендації щодо видобутку вуглецевої сировини в Арктиці.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео