Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Український студент створив унікальну морську електростанцію

Український студент створив унікальну морську електростанцію
189556 ПЕРЕГЛЯДІВ

Опріснення морської води та вироблення електрики під впливом природної дії хвиль – саме на такому принципі засновано роботу унікальної модульної електростанції, котру створив Михайло Литовченко - 18-річний український студент - разом із батьком. За словами юнака, принцип дії його винаходу засновано на фізиці 9-го класу і схожі наукові установки у світі вже існують, проте, себе вони зарекомендували як малоефективні. Тому Михайло вирішив зібрати власний варіант та зрозуміти, що треба, аби електростанція приносила користь.

Ідея створення «Modular breakwater-power» - а саме таку назву отримав цікавий винахід українця – заволоділа хлопцем чотири роки тому. І ось, після довгих експериментів з установкою, родина Литовченко презентувала установку, котра, за їхніми власними очікуваннями, являє собою єдине джерело електроенергії для тих прибережних територій, котрі є важкодоступними. Якщо ж говорити про більші масштаби дії «Modular breakwater-power», винахід здатний забезпечити безболісну для всього людства відмову від газу, нафти та вугілля.

Установка має вигляд хвилерізу, вали якого обертає морська вода. Обертальний момент, у свою чергу, приводить у дію спеціальний механічний насос, котрий забирає воду та подає її на берег по трубопроводу. 10% поданої води опріснюється вже на березі, а 90% відправляється до гідротурбіни, яка генерує електроенергію.

Варто відзначити, що виготовлення промислового зразка Михайло планує завершити до кінця жовтня поточного року. Сукупна вартість 12-модульної установки складе біля 200 тисяч американських доларів, проте, окупиться вона, за переконаннями юного винахідника, вже за 2-3 роки.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео