Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Індійський супутник Astrosat отримав перші знімки чорної діри

26810 ПЕРЕГЛЯДІВ

У рамках перевірки роботи супутника на першій індійській орбітальній обсерваторії було зроблено перші фотознімки Чорної діри у діапазоні рентгену.

Прес-служба Індійської організації космічних досліджень і розробок повідомила про перший етап моніторингу обсерваторії за чорною дірою PKS 2155-304, яка знаходиться у сузір’ї Південної Риби. Отримані з космосу дані вже надійшли на Землю.

Дослідник з Інституту фундаментальних досліджень Тата, що в Мумбаї, Куліндер Сінгх розповів: "Очікування того моменту, коли супутник вийде на орбіту, ми провели з певним хвилюванням. Ми щасливі дізнатися, що усі дзеркала між собою злагоджено працюють. Саме це і допомагає створити рентгенівський знімок на мікроматриці".

Куліндер Сінгх веде мову про випробовування останнього розробленого обсерваторією телескопа SXT, функція якого спрямована на спостереження за космічними тілами у м’якому рентгені. Механізм складається із трьохсот двадцяти золотих дзеркал, які зібрані у сорок черепашок і повернені один до одного під певним кутом.

Основною ціллю для телескопу було космічне тіло PKS 2155-304 - надмасивної чорної діри місцерозташування якої у сузір’ї Південної Риби. Небесне тіло віддалено від нашої планети на півтора мільярди світлових років.

Струмінню речовини вздовж осі обертання чорної діри являється матерія, з надвисокою температурою та близькосвітловою швидкістю, яка спрямована у сторону Землі. Ці властивості роблять чорну діру однією із найкращих радіо- та рентгенівських джерел, що знаходяться на нічному небі південної півкулі планети.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео