Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Більшість зірок нашої галактики оточена планетами-океанами

Більшість зірок нашої галактики оточена планетами-океанами
81436 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Згідно з розрахунками астрономів, найбільш численними екзопланетами повинні бути "двійники" Землі. Однак, на жаль, 90% з них швидше за все покриті суцільними океанами, що робить потенційне життя на них відмінним від нашої на Землі. Астрономи з Університету Берна (Швейцарія) визначили, які планети найчастіше формуються навколо червоних карликів - найпоширеніших зірок у Всесвіті. Відповідно до їхніх обчислень, більшість планет в подібних системах за розмірами нагадують Землю - вони не дуже масивні - і багаті водою, можливо, навіть занадто.
     Дослідники побудували математичну модель зростання десяти протопланет в типовому газопиловій диску у червоного карлика. Зробивши кілька сотень тисяч симуляцій такого роду, вони виявили незвичайну закономірність: планети, які отримують від своєї зірки стільки ж випромінювання, скільки Земля від Сонця, в таких системах майже завжди мали радіус в межах 0,5-1,5 земних, а найбільш ймовірний радіус виявився дорівнює земному. Це означає, що потенційно вони можуть бути колискою для життя земного типу.

     Однак інший аспект обчислень виявився менш обнадійливим. Згідно з ним, 90% подібних тіл на 10% складаються з води. Земля складається з води приблизно на 0,02%, тобто переважна більшість землеподобних планет у червоних карликів матимуть дуже глибокі глобальні океани.

В силу законів фізики їх глибина обмежена 200 кілометрами. Нижче тиск перевищує 1-2 мільйони атмосфер, і вода спресовується в екзотичний гарячий лід, температура якого може бути вище сотні градусів.

     Палеонтологи відзначають, що це знижує шанс на життя, схожого на земне. Континентів на таких планетах-океанах не буде, і багато мінеральних речовин, відокремлених від океану товстим шаром гарячого льоду, будуть недоступні для місцевого життя.

У той же час, поки важко виключити, що сейсмічна активність періодично не зможе проривати льодову оболонку і збагачувати всепланетний океан потрібними мінералами і мікроелементами.

     Робота може мати суттєве значення. Три чверті зірок Галактики - червоні карлики, тобто їх в Чумацькому Шляху приблизно 75-150 мільярдів. Якщо планети в зоні населеності там мають земні розміри і не позбавлені води, потенційно вони можуть бути цікаві астрономам.

Тривале спостереження за ними здатне виявити непрямі ознаки життя, такі як газовий баланс, типовий для атмосфери Землі.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео