Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

БЕБ спільно з бізнесом та громадськістю визначать ризики вчинення кримінальних правопорушень у сфері економіки

БЕБ спільно з бізнесом та громадськістю визначать ризики вчинення кримінальних правопорушень у сфері економіки
311933 ПЕРЕГЛЯДІВ

Підхід до визначення критеріїв ризику у виявлені кримінальних правопорушень не повинен призводити до блокування роботи білого бізнесу. Про це йшлося на зустрічі керівництва Бюро економічної безпеки України з представниками бізнес-асоціацій та інститутами громадянського суспільства.

Ризик-орієнтований підхід (РОП) – це ідентифікація ризиків вчинення кримінальних правопорушень у бюджетній, податковій, митній та інших сферах економіки.

Саме через аналіз баз даних, реєстрів, інших джерел за критеріями РОП аналітики Бюро визначають де та яка загроза існує для економічної безпеки держави та які заходи треба здійснити, щоб її усунути.

«Критерії повинні бути зважені, щоб це не призводило до зупинки роботи підприємств, як це відбувалось з безпідставним блокуванням податкових накладних. Тож ми хочемо почути й бізнес адже аналітична складова відрізняє БЕБ від правоохоронних органів. Ми намагаємось упередити і, надалі, унеможливити скоєння правопорушень в економічній сфері. Завдання не стільки покарати правопорушника, скільки попередити втрати держави, а якщо вони відбулись – відшкодувати збитки», – зазначив директор БЕБ Вадим Мельник.

На зустрічі обговорили результати роботи Бюро економічної безпеки за 2022 і початок 2023 року. Також відбулося обговорення ризик-орієнтованого підходу між учасниками заходу. Вносилися пропозиції щодо напрацювання переліку загроз, які б не заважали працювати бізнесу.

«Є прогалини в законодавстві, через які бізнес, який хоче і працює відкрито, виглядає порушником. Наприклад, якщо закуповує сировину у фізичних осіб і потім просить у держави відшкодувати ПДВ. Важливо створити ці критерії так, щоб чесний бізнес не зазнавав дискомфорту», — підкреслив Віцепрезидент торгово-промислової палати України Ротислав Коробка.

Представники Бюро економічної безпеки України наголосили, що орган було створено для унеможливлення тиску на бізнес та безпідставного блокування роботи. Саме тому, до обговорення створення критеріїв ризику залучаються представники різних сфер, враховуються всі пропозиції та зауваження.

Після остаточного затвердження критеріїв БЕБ планує створення рекомендацій для покращення роботи в економічній сфері на державному рівні. Також буде проведено низку зустрічей із представниками органів державної влади, задля мінімізації можливих економічних злочинів.

У заході взяли участь Віцепрезидент УСПП Юлія Дроговоз, Член правління Асоціації адвокатів України Сергій Лисенко, Віцепрезидент ТПП України Ростислав Коробка, Координатор експертної групи з правоохоронними органами Рада бізнес-омбудсмена Тетяна Микульська, Заступник виконавчого директора ЄБА Наталя Артемчук.

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки,Ризик-орієнтований підхід,Аналітики БЕБ , Бізнес

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео