Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Аналітики БЕБ упередили закупівлю на 11 млн грн у компанії пов’язаної з рф

Аналітики БЕБ упередили закупівлю на 11 млн грн у компанії пов’язаної з рф
416842 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відповідно до рекомендаційного листа аналітиків Бюро економічної безпеки України, службові особи комунального підприємства – ініціатора закупівель, прийняли рішення про відхилення процедури та відмову у виділенні коштів по укладеному договору.

Згадане комунальне підприємство м. Києва планувало здійснити закупівлю транспортувального обладнання для метрополітену на загальну суму 11,2 млн грн.

Співробітники БЕБ, за результатами інформаційно-аналітичної діяльності з упередження та протидії розкраданню бюджетних коштів, використовуючи ризик-орієнтований підхід, виявили ризикові операції пов’язані з проведенням закупівель за бюджетні кошти. Зокрема встановлено, що переможцем закупівель визначено суб’єкт господарювання, засновником та бенефіціарним власником якого є громадянин рф.

Отримані російською компанією гроші могли б перераховуватись у вигляді дивідендів або іншим чином суб’єктам російської федерації, та використовуватись в якості фінансування збройної агресії проти України.

Беручи до уваги відомості щодо виявлених передумов нанесення шкоди економічній безпеці держави, БЕБ направило рекомендаційний лист до розпорядника бюджетних коштів. З метою упередження розтрати коштів аналітики БЕБ запропонували переглянути доцільність укладення відповідного договору поставки.

Розтрату бюджетних коштів у розмірі 11,2 млн грн упереджено.

Також, з початку року, аналітики БЕБ вже упередили незаконне відшкодування податку на додану вартість на суму понад 460 млн грн.

Нагадаємо, 12 жовтня 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив рішення про заборону здійснення публічних закупівель у компаній, які пов’язані з російською федерацією, республікою білорусь та резидентами цих країн.

 

Це передбачено пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» встановлено, що замовникам забороняється здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у:

громадян Російської Федерації/Республіки Білорусь (крім тих, що проживають на території України на законних підставах); юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь;

юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є Російська Федерація/Республіка Білорусь, громадянин Російської Федерації/Республіки Білорусь (крім тих, що проживають на території України на законних підставах), або юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь;

замовникам забороняється здійснювати публічні закупівлі товарів походженням з Російської Федерації/Республіки Білорусь, за винятком товарів, необхідних для ремонту та обслуговування товарів, придбаних до набрання чинності цією постановою.

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео