Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Як домогтися перерахунку вартості опалення? Консультує начальник Миколаївської юстиції Роман Возняк

Як домогтися перерахунку вартості опалення? Консультує начальник Миколаївської юстиції Роман Возняк
56943 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року № 560 "Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг" запроваджується гранична ціна на послуги для населення міст обласного значення та міста Києва з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води на опалювальний період 2019/2020 років. Гранична вартість тепла зафіксована на рівні 1400 грн. за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн. за 1 м2 у разі відсутності лічильника. На гарячу воду по всій Україні встановлено граничний тариф для населення на рівні 83,66 грн. за 1 куб. м за наявності сушарок та підключення їх до систем постачання гарячої води, 75,74 грн. за 1 куб. м - у разі їх відсутності.

На сайті урядового порталу та Міністерства юстиції України запущено калькулятор тарифів (https://minjust.gov.ua/news/info/onlayn-kalkulyator-poslug), тож тепер кожен може самостійно розрахувати вартість економії. Також Міністерство юстиції розробило алгоритм дій для споживачів житлово-комунальних послуг, які хочуть захистити свої права у разі, якщо органи місцевого самоврядування не виконують рішення Уряду.

Крім того, кожен охочий може перевірити на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на послуги теплопостачання та постачання гарячої води, чи здійснено перерахунок тарифів відповідно до урядової постанови.

Зокрема, якщо орган місцевого самоврядування не перерахував тарифи, потрібно звернутися на урядову гарячу лінію або направити звернення на адресу Кабінету Міністрів України, повідомивши про бездіяльність влади на місцях. Також потрібно звернутися безпосередньо до органу місцевого самоврядування з вимогою щодо виконання рішення Уряду, після цього - до постачальника послуги для перерахунку ціни за опалення. Усі зразки документів для перерахунку ціни розміщено на сайті Міністерства юстиції України (https://minjust.gov.ua/news/info/zrazki-dokumentiv-schodo-pererahunku-tsini-na-opalennya).

 

Міністерством юстиції розроблено алгоритм дій для споживачів житлово-комунальних послуг, які хочуть захистити свої права у разі, якщо органи місцевого самоврядування не виконують рішення Уряду.

Для цього необхідно:

1. Перевірити на сайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на опалення, чи виконується рішення Уряду;

2. Звернутись до постачальника послуги для перерахунку ціни за опалення;

3. Якщо розрахунок не змінено – звернутись до центрів з надання безоплатної правової допомоги за юридичною консультацією та правовою допомогою.

 

Куди звертатися мешканцям за більш детальними консультаціями та роз’ясненнями?

 

Телефонуйте до єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213-103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео