Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Суспільно корисні роботи як засіб впливу на неплатників аліментів

Суспільно корисні роботи як засіб впливу на неплатників аліментів
141313 ПЕРЕГЛЯДІВ

Суспільно корисні роботи як один із видів покарання для неплатників аліментів було впроваджено першим пакетом законів #ЧужихДітейНеБуває. що набули чинності 6 лютого 2018 року.

Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, боржник підлягає адміністративній відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт.

Якщо ж аліменти мають сплачуватись на дитину, яка має інвалідність або є важкохворою, то заборгованість становитиме у сукупному розмірі суму відповідних платежів за 3 місяці для притягнення боржника до адміністративної відповідальності.  

Однак не всіх осіб можна притягнути до суспільно корисних робіт. Вони не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.

Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею), на строк від 120 до 360 годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми – не більше двох годин на день.

Якщо після відпрацювання годин призначених суспільно корисних робіт  особою протягом 2 місяців не буде вжито жодних заходів по сплаті аліментів, то його буде притягнуто до відповідальності повторно та кількість годин таких робіт зросте від 240 до 360 годин.

Якщо боржник ухилятиметься від суспільно корисних робіт, до нього застосовуватиметься адміністративний арешт. Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати 15 діб.

В разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт до боржника буде застосована кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років.

Варто зазначити, що суспільно корисні роботи боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час, а за їх виконання порушнику нараховується плата. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

Державними виконавцями регіону складено 1 558 протоколів про притягнення боржників до виконання суспільно корисних робіт, з них 286 – задоволено судами та винесено відповідні постанови про накладення на боржника стягнення, з яких у  І півріччі 2019 року винесено 158 постанов.

Відносно 4 боржників, які ухилялись від виконання суспільно корисних робіт, судом змінено міру покарання на адміністративний арешт. Сума стягнутих аліментів за результатами відпрацювання боржниками суспільно корисних робіт становить понад 350 тис. грн, з них за І півріччя 2019 року – понад 200 тис. грн. 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео