Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Люди змінюються, якщо дати їм другий шанс

Люди змінюються, якщо дати їм другий шанс
12966 ПЕРЕГЛЯДІВ

Підлітки інколи зіштовхуються з антисоціальними моментами життя, та не всі розуміють межу між добром і злом, не завжди можуть вибрати правильний шлях, а інколи вдаються до вчинення правопорушення. Неповнолітній, який вчинив правопорушення або нетяжкий злочин вперше, може стати учасником проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Цей проект передбачає не покарання неповнолітнього, а його примирення з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків з громадою та суспільством.
Крім усвідомлення провини, відшкодування завданої шкоди, примирення з потерпілим, відновне правосуддя передбачає розвиток особистості неповнолітнього, його ресоціалізацію.

Що ж це значить?

Ресоціалізація передбачає формування у підлітка позитивних рис та якостей, які сприяють поважному ставленню до оточуючих та стимулюють правослухняну поведінку.

До ресоціалізації неповнолітніх у Запорізькій області Регіональним центром залучаються фахівці соціальних служб, психологи громадських організацій. У деяких випадках психологи радять організувати дозвілля підлітку, в такому випадку учасники проекту мають можливість відвідувати гуртки та спортивні секції. Проте якщо переглянути статистику учасників проекту по Запорізькій області, більшість підлітків скоюють правопорушення у віці 16-17 років.

Низький матеріальний стан родини, прагнення мати новенький гаджет або модну косметику штовхають підлітків на необдумані, необачні протиправні вчинки. Якщо викреслити з протиправного рівняння матеріальну складову, ситуація може скластись іншим чином. Фахівці центру зайнятості мають можливість проводити профорієнтаційні заходи для неповнолітніх, аби виявити їх професійні здібності та нахили з подальшим працевлаштуванням неповнолітніх в межах чинного законодавства. В рамках реалізації проекту між Регіональним центром та Запорізьким обласним центром зайнятості було узгоджено спільний план заходів.

Наразі у Запорізькій області існує попит на робітничі професії, неповнолітні можуть пройти навчання та працювати на різноманітних підприємствах міста. Як зазначила директор Запорізького обласного центру зайнятості, при працевлаштування неповнолітніх дотримуються всіх норм чинного законодавства та здійснюють супровід неповнолітнього у період підбору роботи та працевлаштування. Такий вид ресоціалізації дає можливість не тільки покращити матеріальний стан та змінити світогляд, а й отримати знання, досвід та професію.

Теги: безоплатна правова допомога,відновне правосуддя,центри зайнятості, ресоціалізація

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео