Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Встановлення факту смерті при виконанні військового обов'язку: кейс юристки Миколаївського БПД

Встановлення факту смерті при виконанні військового обов'язку: кейс юристки Миколаївського БПД
323652 ПЕРЕГЛЯДІВ

Війна – це біль і страждання, на жаль, вона приносить сумні звістки багатьом українським родинам і забирає життя наших воїнів. Окрім болю втрати, родичі загиблих героїв можуть стикатися і з юридичними питаннями, пов’язаними із встановлення факту смерті при виконанні військового обов'язку. Одну з таких справ має в своїй практиці юристка Миколаївського бюро правової допомоги Тетяна Брюханова.

До бюро за допомогою звернулась дружина військовослужбовця, який загинув в зоні бойових дій під час виконання військового обов'язку при обороні Маріуполя. Працівниця вивчила обставини справи та з’ясувала, що загиблий чоловік був військовослужбовцем ЗСУ та виконував військовий обов'язок із захисту країни від збройної агресії російської федерації з 24 лютого 2022 року. У квітні клієнткою було отримано акт про настання смерті військовослужбовця, яким зафіксовано, що її чоловік  загинув під час бойових дій у круговій обороні міста Маріуполя. Загиблого бійця поховали у братській могилі в Маріуполі.

Спочатку клієнтка звернулась до міського відділу ДРАЦС, але їй було відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті з посиланням на те, що акт про настання смерті не є медичною довідкою на підставі якої проводиться державна реєстрація смерті та було рекомендовано звернутись до суду про встановлення юридичного факту смерті чоловіка.

На підставі акта про настання смерті та письмового роз'яснення міського відділу ДРАЦС Тетяною Брюхановою було складено заяву про встановлення юридичного факту смерті чоловіка клієнтки при виконанні військового обов'язку та забезпечено представництво її інтересів у Заводському районному суді міста Миколаєва.

Судом було задоволено заяву клієнтки в повному обсязі та прийнято рішення про встановлення юридичного факту смерті її чоловіка, який загинув під час виконання військового обов'язку. Завдяки цьому дружина військового зможе в подальшому отримати разову грошову допомогу та оформити відповідні пільги.

 

Справа 487/1371/22

 

*             Детальніше про процедуру встановлення факту смерті на тимчасово окупованих територіях https://bit.ly/3yyqAGQ

*              Про отримання одноразової грошової допомогї у разі загибелі (смерті) військовослужбовця https://bit.ly/3RsRWGW

?Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео