Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Підвищення цін на алкоголь - 3 млн до бюджету

Підвищення цін на алкоголь - 3 млн до бюджету
162923 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Об'єднання громадських організацій під назвою «За тверезу Україну» висловлюють свою підтримку щодо акцизного підвищення на алкоголь. На це звернула увагу Юлія Солоха, координатор угрупування. Головні причини такої позиції викладені у стратегії Всесвітньої організації здоров'я щодо зниження рівня споживання алкоголю населенням, зокрема заборона реклами алкоголю, підвищення цін на нього та обмеження часу та місць його придбання.

     А поки що ми спостерігаємо результати різкого підвищення цін на алкогольні напої в Україні у цьому році. Про це було відзначено у Міністерстві охорони здоров'я. Там повідомили, що український бюджет поповнили ще 3 мільярди гривень. МОЗ відмітило винятково позитивний наслідок.

     Коментар надав також завідувач сектору контролю над тютюном та алкоголем Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я здоров'я України Красовський Костянтин. Він повідомив, що Міністерство фінансів висунуло пропозицію збільшити у 2017 році акцизи на 20%. Але в Інституті стратегічних досліджень переконані, що цей показник можна підняти навіть вище. Підстави на це їм дав досвід цього року. Нагадаємо, тоді акцизи підняли на 50-100%, це принесло додаткові кошти та мало деякий позитивний вплив на здоров'я населення.

     Красовський підрахував, що тоді прибуток до держбюджету становив близько 3 мільярдів гривень за 10 місяців 2016 року. Додамо, що на пиво акцизний показник піднявся на 37%, виноробську продукцію – 37, а на лікеро-горілчану – 20. До цього ціни були значно меншими, а суттєво піднімали їх лише 2014 році. У 2016 році акцизні збори були відчутно збільшені, як відповідно і надходження до українського бюджету.

     Також Красовський додав, що на виробників пивних напоїв не впливали так зростання акцизів, як цінова політика самих заводів. Згідно з розрахунків, пляшка пива не мала терпіти здорожчання більше 75 копійок з урахування податків.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео