Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Що не так з українським зерном та чому від його відмовляються?

Що не так з українським зерном та чому від його відмовляються?
365420 ПЕРЕГЛЯДІВ

14 квітня Міністерство сільського господарства Словаччини заборонило обробку та продаж зерна, привезеного з України. 15 квітня Польща заборонила ввозити з України десятки видів продуктів сільськогосподарства та зерно. Як повідомляє голова правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський, відповідну постанову ухвалив уряд.

Польські фермери навіть погрожували зірвати візит Володимира Зеленського та влаштували протест через українське зерно, але про все послідовно.

Словаччина заборонила переробку та продаж імпортованого з України зерна, оскільки у партії вагою 1500 тонн знайшли пестицид, який негативно впливає на здоров‘я людей і тому він заборонений в Євросоюзі. Міністерство своєю чергою влаштувало перевірку всього імпортного зерна та борошна.

Під час партійного з‘їзду у Польщі Ярослав Качинський повідомив, що рішення уряду ухвалили з урахуванням «асиметрії між польським та українським сільським господарством». Все через якість землі, нижчу оплату працівників в Україні, а також через працю міжнародних компаній з розгалуженою інфраструктурою у більшості випадках.

З травня 2022 року ЄС ухвалив рішення скасувати мити та квоти на сільськогосподарську продукцію з України, зокрема на олійні культури, яйця, м‘ясо птиці та цукор. Такою була підтримка Європейського союзу для країни, яка у цю мить переживає війну. Проте наплив дешевої української продукції змістив аграрний бізнес Польщі та інших країн-сусідів. Це спровокувало зниження цін на домашню продукцію, що принесло величезних збитків бізнесу, зокрема польському.

З того моменту у сусідній державі відбуваються протести фермерів, які обурені недотриманням угод з фермерами, яку підписав віцепрем‘єр-міністр Генрик Ковальчик. Обсяги українського зерна лише зростають, хоча фермери домовлялись зовсім не про це.

«Значна частина товарів їде далі без перевірки. У найкращому випадку, перевіряють кожен другий вагон. Термін "технічна пшениця" відкинули, тому що він звучав погано. Натомість поняття залишили без назви. Ми бачимо, що нічого не змінилося. Навіщо було міністру давати надію, брехати людям?», — повідомляє співорганізатор фермерських протестів Вєслав Гринь.

Згідно з оприлюдненою інформацією міністра розвитку і технологій Польщі Вальдемара Буди, завозити заборонено: українське зерно, цукор, хміль, насіння, сухі корми, льон та коноплі, фрукти та овочі. З м‘ясного туди увійшли: яловичина, птиця, баранина, телятина. Під заборону також потрапили яйця та продукти бджільництва, вино й етиловий спирт.

Окрім удару по польському бізнесу, це вдаряє й по економіці України, оскільки у такий спосіб це позбавлення одного з джерел прибутку. За словами Міністерства аграрної політики та продовольства України, таке рішення польського уряду суперечить двостороннім домовленостям.

"Ми розуміємо, що у польських фермерів склалась складна ситуація, проте наголошуємо, що зараз найскладніша ситуація у фермерів України. Саме на території України йде війна, саме українські фермери зазнають колосальних збитків від війни росії проти України, і саме українські фермери гинуть на своїх полях від російських мін. При цьому українські агровиробники з розумінням ставляться до потреб польських колег, сподіваються на взаєморозуміння та очікують конструктивного діалогу для прийняття узгодженого рішення.", — йдеться у заяві.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук повідомив у пресрелізі ВАР, що фермерські протести проти українського зерна мають політичний характер. Він вважає, що зниження цін на сільськогосподарську продукцію є трендом, але певним силам треба показати, що це сталось через Україну.

"У Польщі фермери були “підігріті”, але не забуваємо, що восени там вибори”, — наголосив Денис Марчук.

Теги: експорт зерна,заборона імпорту,українське зерно, Польща, Україна,Румунія,Словаччина ,польські фермери

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео