Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Добробут громад Харківщини зростатиме разом із розширенням площ видобутку власного газу

Добробут громад Харківщини зростатиме разом із розширенням площ видобутку власного газу
113857 ПЕРЕГЛЯДІВ

На Полтавщині проходить нарада під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Участь у заході беруть голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, члени Уряду, представники місцевих органів влади, фахівці у сфері газовидобування. На порядку денному питання реалізації Концепції розвитку газовидобувної галузі України.

Присутні детально обговорюють проблемні питання виконання Концепції, видачу спеціальних дозволів на користування надрами, а також перспективи впровадження інвестиційної програми ПАТ «Укргазвидобування», спрямованої на нарощення видобутку природного газу.

Йдеться про курс компанії на заміщення імпортного газу українським: вже було зупинене падіння видобутку і перейдено до нарощення добування. Плюс 500 млн м куб за 10 місяців 2017 року до 2016 року. До 2020 року «Укргазвидобування» має намір наростити власне видобування до 20 млрд м куб газу, що буде основою енергонезалежності держави.

Важливим чинником та запорукою успішної вітчизняної видобувної діяльності є новації у законодавстві, якими передбачається зарахування частки рентної плати до місцевих бюджетів, що має заохочувати владу та громади до ефективного діалогу при вирішенні питань видобутку. Беручи за основу приклад Харківщини, Сергій Чернов проаналізував вигоди, які матиме область, як ключовий регіон у сфері газовидобування:

«Відповідно до ухвалених нормативно-правових актів, з 1 січня 2018 року місцеві бюджети отримуватимуть 5% рентної плати за видобуток нафти і газу. Тож, доходи громад Харківщини, згідно із законом про децентралізацію ренти, зростатимуть пропорційно з видобутком. У 2018 році Харківщина щонайменше отримає 465 млн грн ренти, до 2020 року показник річних надходжень зросте на 120 млн грн і сягне 570 млн грн».

За словами Сергія Чернова, в області дві третини районів задіяні у сфері газовидобування. Оскільки 5% ренти пропорційно розподілятимуться між базовим, районним та обласним бюджетами, то стимули щодо розширення видобутку мають і сільські, і районні, й обласні рівні влади.

Голова Харківської обласної ради підкреслив, що серед органів місцевого самоврядування роз’яснювальна робота проводилась заздалегідь: за участі представників 18 районів, які отримуватимуть ренту, фахівці обласної ради провели 4 кущових семінари, де обговорювалися нюанси та можливості використання рентної плати.

Також в межах зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, що відбулися 2 листопада, очільники місцевих рад підтримали Сергія Чернова у необхідності займати державницьку позицію у співпраці з «Укргазвидобуванням», дбаючи тим самим про добробут краю та енергонезалежність всієї держави.

Адже 465 млн грн рентної плати для Харківщини у 2018-му - це 450 автомобілів швидкої допомоги або 3100 дитячих чи спортивних майданчиків, або 89 км відремонтованих доріг, чи 78 000 нових вікон у закладах освіти, медицини, культури, або ж 300 шкільних комп’ютерних класів.

Теги: рента, гройсман, чернов, український газ, енергонезалежність

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео