Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Як громади Львівщини планували свою діяльність після того, як військовий ПДФО забрали до державного бюджету і де шукали резерви наповнення скарбниць у громадах

Як громади Львівщини планували свою діяльність після того, як військовий ПДФО забрали до державного бюджету і де шукали резерви наповнення скарбниць у громадах
387957 ПЕРЕГЛЯДІВ
Про це обговорювали в ефірі Українського радіо.
Із 73-х громад Львівської області – 15 не виконали бюджет за минулий рік. Наприклад, Новояворівська громада має 30 мільйонів гривень боргів за виконані минулоріч роботи саме тому, що ВРУ забрала військове ПДФО за останній квартал 2024 року до бюджету.
Про це розповів міський голова Новояворівська Володимир Мацелюх. Він зазначив, що громаді доведеться цього року економити, щоб виконати бюджет, але переконаний, що всі борги вдасться закрити.
«Бюджет нашої громади 485 мільйонів гривень на 2024 рік. Освітньої субвенції бракує 20 мільйонів гривень – це заробітна плата вчителям на рік часу. Звичайно, що ми обмежимо багато видатків. Основна мета – закрити захищені статті, щоб люди залишилися із заробітною платою і щоб були проплачені комунальні послуги. Але найбільша проблема полягає в тому, що вкінці року Держказначейство нам не профінансувало багато робіт, які вже були зроблені. В межах 30 мільйонів гривень у нас заборгованість перед підприємствами - виконавцями робіт. Будемо думати, де нам брати ці кошти. Звичайно, що доведеться скоротити багато соціальних програм», - прокоментував Мацелюх.
«Попри все, цього року ми заклали 4 мільйони гривень для допомоги військовим. Сподіваюся, що наш бізнес в тилу працюватиме добре і ми отримаємо більше податків, ніж запланували і за рахунок цього дамо собі раду», - додав міський голова.
Слова Володимира Мацелюха підтверджує і в.о. виконавчого директора Львівського РВ Асоціації міст України Анатолій Шалаєв. За його підрахунками, доходи громади, в порівнянні з минулим роком, зменшилися в середньому на 25-30%. Тому всім громадам доводиться затягувати паски, аби знайти кошти навіть на захищені статті.
«Дійсно, вилучення військового ПДФО, насамперед, було негативним для виконання бюджетів громад. Окрім того, вони не змогли виконати всі свої зобов’язання перед підрядниками за вже виконані роботи. Є громади, в яких невиконання бюджету до 10% - Новояворівська, Сколівська, Перемишлянська, Золочівська тощо. Важко всім, оскільки у військовому ПДФО знаходяться не лише зарплати ЗСУ, а і всього силового блоку – поліції, надзвичайників тощо», - розповів Шалаєв.
«Якщо аналізувати 2024 рік, ми знову таки маємо негативну картину. На 25-30% бюджети будуть менші за попередні роки. Близько 10 мільярдів гривень недоотримають громади Львівщини. Асоціація міст України наполягала на певних компенсаціях громадам. Кабмін пішов на компенсаційний компроміс , але ці кошти не можуть в повній мірі покрити видатки громад. Тому, в кожної громади свій шлях вирішення браку коштів. Але буде важко і доведеться затягнути паски», - додав він.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео