Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Сергій Чернов: Чисельність населення в окремих районах однієї області інколи має відмінність більше ніж у 25 разів

Сергій Чернов: Чисельність населення в окремих районах однієї області інколи має відмінність більше ніж у 25 разів
113072 ПЕРЕГЛЯДІВ

Про це зазначив президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов у ході круглого столу, присвяченого створенню в Україні спроможного районного рівня, що проходить сьогодні у Києві.

Як розповів президент Асоціації, в Україні система управління субрегіонального (районного рівня) почала формуватися у 30-х роках минулого століття. За своєю природою вона не відповідає вимогам демократичного державного будівництва, реаліям ринкової економіки, потребам громадянського суспільства. Чинний районний рівень влади не відповідає принципам і цілям реформ.

У процесі реалізації реформ, стає все більш наочною неефективність системи управління на районному рівні, повідомляє Сергій Чернов.

«В Україні 490 районів, а отже відповідна кількість районних рад та районних державних адміністрацій. Особливо гостро питання постає для районів, де 100% території покрито об’єднаними територіальними громадами. Таких районів – 18, ще 145 районів з 50-99% ОТГ. Проблема – розмежування повноважень між представницькими органами влади різних рівнів, а також органами виконавчої влади. Втім, зараз продовжується неефективне використання бюджетних коштів на утримання різних органів влади, які дублюють функції один одного», - сказав голова обласної ради.

За словами Сергія Чернова, одне із головних стратегічних завдань -  зважене реформування районного рівня, що дозволить уникнути конкуренції компетенцій; винести на районний рівень низку питань, які громади не здатні вирішувати максимально результативно; забезпечити ефективне представництво інтересів громад.

«Початок процесу укрупнення районів має відкрити наступний етап реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яке триває в Україні останні чотири роки, - інформує президент УАРОР. - Місцеві вибори 2020 року мають відбутися на якісно новій основі: до цього часу на виключно всій території України мають бути утворені спроможні територіальні громади. Таким чином, укрупнення районів – невідкладна, стратегічна задача, від розв’язання якої прямо залежить успіх реформування місцевого самоврядування та децентралізації».

Він також додав, що Українська асоціація районних та обласних рад підтримує Указ Президента України «Про додаткові заходи щодо забезпечення реформи із децентралізації влади», а також схвалені Урядом План заходів на виконання Президентського Указу та Розпорядження Про затвердження плану заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019—2021 роки. У своїй діяльності на підтримку реформи місцевого самоврядування та децентралізації Асоціація керується саме цими документами.

Теги: #чернов #місцевесамоврядування #децентралізація #реформа #укрупненнярайонів

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео